Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal című amerikai lapnak adott interjújában Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke beszélt a futballal kapcsolatos terveiről is. Csányi a legfontosabbnak azt tartja, hogy a magyar labdarúgás végre kitörjön a középszerűségből, amihez elengedhetetlen, hogy alulról kezdjenek el építkezni.

Az amerikai gazdasági lap internetes kiadásának New Europe (Új Európa) című blogja csak ezzel a témával foglalkozik. A cikk címében a "magyar futball cárjának" nevezett Csányit lelkes focirajongónak és amatőr játékosnak írják le. Az MLSZ új elnöke távlati tervként általánosságban hangsúlyozza, hogy a magyar futballnak végre ki kell törnie a középszerűségből, és, ahogy egykor volt, úgy most is a nemzet büszkesége kell, hogy legyen. Ehhez azonban alulról kell megkezdeni a rendszer átépítését.

"Radikális reformokat akarok" - idézi a lap Csányit. "Ez ugyanúgy magában foglalja a fiatalok képzésének a rendszerét, mint az edzőképzést."

Csányi azzal is tisztában van, hogy a rendszer átalakítása nem lesz mindenkinek kedvére való.

"Nem számít, hány csatát kell megvívni a folyamat során. Az a lényeg, hogy a végén tiszta, átlátható állapotokat kapjunk a magyar futballban" - mondja az MLSZ-elnök.

Ez az egyik feltétele annak, hogy a befektetők fantáziát lássanak a magyar futballban, illetve, hogy a nézők visszatérjenek a lelátóra. A másik feltétel a nézőtéri huliganizmus visszaszorítása.

Csányi azoktól is meg akar szabadulni, akik nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni az általa támasztott magas követelményeknek.

"Azoktól, akik csak élősködnek a magyar futballon - ez nagyjából a sportágban dolgozók fele - minden további nélkül ki meg fogunk válni" - mondta a lapnak.

A világbajnokság döntőjét a helyszínen végignéző Csányiban most még nagyobb a lelkesedés, mint korábban, és eltökélt szándéka, hogy hat éven belül, "egy kis szerencsével esetleg korábban is" magasabb osztályba emelje a magyar válogatottat.

A lap szerint a bankszektorban, valamint vállalkozásai révén a húsiparban (övé a Pick szegedi gyára) és a borászatban (a villányi Csányi pincészet) felmutatott sikerei elegendő garanciát jelentenek arra, hogy a "kezében a magyar futball is arannyá változzon".