Letöltheti az új Messengert és társait

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb chatprogramja, a Messenger már a Facebookot is eléri, a Microsoft ingyenes fotószerkesztője pedig elvileg mosolygósra cseréli a bambulós arcokat a fotókon, a cég videovágó programja pedig jobb minőségű filmeket tud menteni. Ismerje meg a Microsoft legújabb ingyenes segédprogramjait!
Vágólapra másolva!

A Microsoft már jó ideje egy csomagban, Windows Essentials néven kínálja letöltésre azokat az ingyenes segédprogramokat, amelyek nem szorosan a Windows részei, de mindennapokban bárki számára szükség lehet rájuk. A csomagban négy fő alkalmazás található: a Messenger chatprogram, a digitális egyszerűbb szerkesztésére, online feltöltésére szolgáló Fotótár, a Mail levelező, illetve a Movie Maker videovágó program. Mivel a béta verzió megjelenése alkalmából már kiveséztük képességeiket, ezúttal szigorúan a lényegre szorítkozva mutatjuk be, hogy mire számíthat az, aki feltelepíti a redmondiak ingyenes csomagját, amely az angol béta verziótól eltérően már teljesen magyar nyelvű menüvel érhető el. A teljes csomagból nem kell kötelezően minden szoftvert telepíteni, az installáció elején kiválasztható az, hogy mire van szükség, s mire nem.

A Windows XP-t használóknak ezzel a kiadással egyben már búcsút int a Microsoft, a 2011-es verziót ugyanis már csak Windows 7 és Vista rendszereken lehet futtatni, ami itthon sok felhasználónak okozhat bosszúságot, hiszen a koros, kettővel ezelőtti operációs rendszer hazánkban még nagyon elterjedt.

Közösségibb, de sokaknak bonyolult lesz az új Messenger

Az összes Live-szoftver közül a legismertebb a Messenger, a magyar netezők közül a legtöbben ezen keresztül kommunikálnak ismerőseikkel. Legfontosabb újítása, hogy most már többek közt a Facebook közösségi szájtot is el lehet érni alóla, így az ismerősök üzeneteit és megosztott linkjeit a chatprogramból is megtekinthetjük.

Forrás: [origo]
Az új Messengerből a Facebook is elérhető

Ami tetszett benne: A programból a Facebook saját chatjén belépő ismerősökkel is lehet kommunikálni, ami jóval kényelmesebben használható a szájt webalapú felületénél. Végre a Messenger alapból is lehetővé teszi, hogy az egyes ismerősekkel folyó párbeszédet sok különálló ablak helyett egyetlenben helyezzük el, s ott fülekre kattintva váltogassunk közöttük. Az új verzióban az ismerősök nevein jobb gombbal klikkelve azt is beállíthatjuk, hogy valaki ideiglenesen kilépettnek lásson minket, ami sokszor hasznos lehet. A 2011-es változat a nettelefonálás mellett már HD-minőségű videohívásra is lehetőséget ad, de ehhez persze drágább webkamerára, és az alsó kategóriásnál izmosabb PC-re van szükség.

Negatívumok: Ha telepítéskor a Facebook-fiókot is beállítjuk a programba, alapból a közösségi nézetben indul el a program, ez pedig a régi változatot ismerő felhasználókat elsőre megrémítheti. Nem kell megijedni, csak a jobb felső sarokban (az ablakbezáró gomb alatt lévő) pici ikonra kell kattintani, és a program visszavált a megszokott álló nézetbe. Ennél jóval zavaróbb, hogy a Messenger felületének jelentős részét reklámok foglalják el, a főképernyőn egy kicsi banner, a chatablakok alján pedig szöveges promóciós linkek kapnak helyet. Az ugyancsak ingyenes, több chathálózatra csatlakozni képes Digsby-ben vagy a Pidginben ilyesmit nem kell bámulnia a felhasználónak.

Mail: használ még valaki levelezőprogramot?

A Gmail levelező népszerűsége töretlen, de sokan még mindig ragaszkodnak a klasszikus módihoz, hogy letöltsék üzeneteiket a merevlemezre, ne csak egy számítási felhőben tárolják azt. Esetenként a böngészőből elérhető levelezők webes felülete is leáll üzemzavar miatt, kliensprogramból ilyen esetben is hozzá lehet férni az üzenetekhez, ha fel van installálva.

Forrás: [origo]
A Mail egy gusztusos levelezőprogram, a Gmail-fiók beállítását magától elvégzi

Ami tetszett benne: Ha a programba ismert szolgáltatónál (pl Gmail, Hotmail) lévő címet akarunk beállítani, nem szükséges ismerni a szerverek neveit és más paramétereket, elég tudni a jelszót, a konfigurálást a Mail elvégzi helyettünk. A program sokkal barátságosabb felülettel rendelkezik mint legfőbb riválisa, a Mozilla Thunderbird, mivel az Office 2007-ben debütált szalagmenüt is megörökölte, így funkciói sokkal áttekinthetőbbek annál. Ha az Alt billentyűt lenyomjuk, a program megmutatja azt is, milyen kombinációkkal lehet előhívni, így akár meg sem kell fognunk az egeret a levelet megválaszolása közben. A redmondi programozóknak nem tudunk eléggé hálásak lenni a bal felső sarokban lévő "Fényképes e-mail" gomb megvalósításáért, erre kattintva ugyanis a csatolt fotókat nem közvetlenül küldi el a címzettnek, hanem feltölti egy tárhelyre, s csupán az arra mutató linket továbbítja (ha szükség van rá, hagyományos csatolással is lehet fájlokat küldeni vele).

Negatívumok: Ha a Gmail-fiókunkat automatikusan be is állítja, a Google Naptárban lévő bejegyzéseket a program nem szívja át, és jóval kevesebb plugin létezik ehhez a programhoz, mint a Thunderbirdhöz.

Szinte bárhova feltölt a Fotótár

A béta verzióban még Photo Gallerynek hívták, a végleges magyar kiadásban már a Fotótár nevet viseli a Microsoft ingyenes képkezelő szoftvere, amely nagyjából ugyanarra való, mint ismertebb társa, a Google Picasa: egyszerűbb szerkesztési feladatokat lehet elvégezni vele a fotókon, és fel lehet tölteni képsorozatokat különböző webes tárhelyekre.

Forrás: [origo]

Ami tetszett benne: Végre nem csak a Microsoft saját szolgáltatásait támogatja, hanem például a YouTube-ra, Flickrre és a Facebookra is enged feltölteni fotókat a program, ami jelentősen megkönnyíti a munkát. A rivális Google Picasája ugyan alapból nem támogatott, de egy innen letölthető ingyenes pluginnel erre is képessé tehető a program, más bővítményekkel pedig más szájtok kezelésére is megtanítható, azaz univerzálisan használhatóvá válik. Ebből a programból is közvetlenül elérhető a Mail intelligens képküldő funkciója.

Negatívumok: Első indításakor a program automatikusan importált a a géphez csatlakoztatott merevlemezen lévő összes filmet is, ezzel teleszemetelte a kollekciót. Szerencsére csak egy mozdulat volt eltávolítani ezeket: a filmes mappán a jobb gombbal kattintva ki kellett választani a "Mappa eltávolítása a Fotótárból" menüpontot. Az új verziót a készítők egy olyan funkcióval is népszerűsítették, amely képes kijavítani elrontott felvételeket, például eltávolítani a csukott szemeket, vagy bamba arcokat, és az azonos személyről jobban sikerült fotóról átmásolni egy tetszetősebb részletet. Nekünk ez nem igazán működött hatékonyan - egyébként úgy lehet használni, hogy kijelöljük a mixelni kívánt fotókat, és a Létrehozás/Fotókollázs ikonra kattintunk. Várjuk olvasóink tapasztalatait a kommentek közt!

Újfajta fájlokat is megnyit a Movie Maker

A Movie Maker korábban még a Windows része volt, mára külön letölthető modulként érhető el: alapvető feladatok elvégzésére alkalmas, a felvételek vágása mellett például címek, feliratok elhelyezését, háttérzene hozzákeverését, állóképek beszúrását teszi lehetővé.


Forrás: [origo]
Egyszerű felvételek automata vágására is képes a Movie Maker


Ami tetszett benne: Bár egy másfél órás nyaralós videó összeállítására nem használható, rövidebb felvételeket automatikusan elő lehet állíttatni a Movie Makerrel előzetesen kiválasztható sablonok megadásával. Ilyenkor a felhasználónak nem kell a vágással vesződnie, legfeljebb néhány címet, feliratot bepötyögnie, és kiválasztani egy szimpatikus háttérzenét. A program automatikusan fel tudja tölteni a videót a YouTube-ra, Facebookra, és ingyenes plugineken keresztül más szájtokra is. A korábbi verzióhoz képest jobb minőségben enged menteni felvételeket, és a feltöltésekkel is hamarabb végez, mint a béta változat.

Negatívumok: Manapság az újabb digitális fényképezőgépek és videokamerák AVCHD formátumot használnak, ami kis méret mellett is jó minőség elérését teszi lehetővé. Első vistás kiadás óta ezekkel már a Movie Maker is elboldogul, bár nem tökéletesen: a fenti képen is jól látszik, hogy a videó idősíkján nem képes megmutatni az adott részhez tartozó előnézeti képet, ami pedig megkönnyítené a keresést egy-egy hosszú felvételben.

Kevésbé forradalmiak a 9-es Explorernél

Az új, 2011-es Windows Live szoftverek közül igazán komoly újdonságot csak a Messenger hordoz: bár nem hisszük, hogy az ezt telepítők többé nem fogják begépelni a Facebook címét a böngészőbe, a közösségi szájt csevegőhálózatára biztosan szívesebben kapcsolódnak majd a Microsoft chatprogramjából - amelyet a legtöbben minden bizonnyal továbbra is a klasszikus nézetben fognak használni. A többi szoftver az átlagfelhasználó szemével nézve inkább csak kisebb csiszolásokon esett át, egyikük sem hoz olyan forradalmi újításokat, mint a nemrég bemutatott, egyelőre béta verzióban elérhető Internet Explorer 9, amely a nemzetközi szaksajtóban is pozitív fogadtatásban részesült.