Nem mobilozhatnak az egyedülálló nők Indiában

Vágólapra másolva!
Az észak-indiai Uttar Pradés állam tanácsa megtiltotta nem férjezett nők számára azt, hogy mobiltelefont használjanak. Ezzel a lépéssel a felsőbb és alsóbb kasztok tagjai között egyre nagyobb számban kialakuló románcok kialakulását akarják visszaszorítani a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Uttar Pradés államban az elmúlt évben más-más kaszthoz tartozó férfiakból és nőkből huszonhárom pár kötött házasságot szülői engedély nélkül és hagyta el lakhelyét. A helyi hatóságok tudomása szerint szökéseiket mobiltelefonon szervezték meg, ezért az indiai állam vezetése most a mobiltelefonok használatának jelentős korlátozását rendelte el.

Ennek értelmében a szülőknek gondoskodniuk kell arról, hogy hajadon lányaik egyáltalán ne használhassanak mobiltelefont, de a még nőtlen fiúgyermekek is csak felügyelet mellett telefonálhatnak.

Bár az ország alkotmányában ezzel ellentétes elvek szerepelnek, az Indiában élő rengeteg népcsoport tagjainak életét jelentősen befolyásolja az, hogy melyik kaszthoz tartoznak - a legtöbben a hindihez tartozók élnek a térségben. Az indiai kasztrendszerekben szigorúan szabályozák a házasságot is, egyes társadalmi csoportok például csak saját alkasztjához tartozóval kelhetnek egybe, mások pedig épp ellenkezőleg, másik alkasztbéli társat választhatnak. A nem előírásoknak megfelelően szerelemre lépő párokat sokszor saját rokonságuk gyilkolja meg tisztességének védelme nevében.