A drága benzin jelentős fogyasztáscsökkenést okozott

Vágólapra másolva!
Részben a magas árak miatt tavaly több mint tíz százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A múlt évben 2,96 milliárd liter üzemanyag fogyott Magyarországon, ami 9,4 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben - derül ki a Magyar Ásványolaj-szövetség szerdán közzétett adataiból.

A benzinforgalom 12,9 százalékkal esett vissza, a gázolaj esetében pedig 6,2 százalékos volt a csökkenés. A visszaesésnek két alapvető oka van, egyrészt csökkent a fizetőképes kereslet, másrészt az árak folyamatosan emelkedtek az elmúlt évben.

A 400 forintos benzinár sem kizárt

Az üzemanyagok az utóbbi hetekben is fokozatosan drágultak, ezen a héten például a benzin átlagára 363-364 forintra nőtt, a gázolajé pedig 354 forintra emelkedett, ami jóval meghaladja a tavaly januári 317, illetve 297 forintos átlagárat. Ráadásul a legfrissebb prognózisok szerint az év végére a 390-410 forint közötti tartományba drágulhat a 95-ös benzin, amitől alig marad majd el a gázolaj ára.

A Magyarországon soha nem látott üzemanyagár a szakértők szerint a várhatóan növekvő nyersolajárnak, a dollárhoz képest feltételezhetően nem erősödő forintárfolyamnak és az Európában kiemelkedőnek magas adótartalomnak lesz majd a következménye. Az [origo] által megkérdezett ágazatok képviselői a dráguló és egyre kevéssé fogyó élelmiszerek mellett veszteséges tömegközlekedést, növekvő fuvardíjakat és gyengülő, bedőlő cégeket, elbocsátásokat jósolnak a rekordmagas üzemanyagárak miatt. A kormány ugyanakkor nem tervezi, hogy a jövedéki adó csökkentésével mérsékelje az üzemanyagok árát.