Kedvezőbb lett a januári inflációs adat a vártnál

Vágólapra másolva!
A vártnál jobban alakult a januári infláció a KSH adatai szerint, éves viszonylatban kereken 4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.
Vágólapra másolva!

2011. januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,7 százalék volt, 2010. januárhoz viszonyítva az árak 4 százalékkal növekedtek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Londoni elemzők 4,28 százalék körüli éves inflációt vártak. Egy hónap alatt - 2010. decemberhez viszonyítva - a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai emelkedtek, 1,9 százalékkal.

Az átlagosnál nagyobb mértékű áremelkedés volt az egyéb cikkek körében (1,2%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal nőtt. A háztartási energia (0,5%) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4%) esetében átlag alatti áremelkedés volt. Szintén átlag alatt emelkedtek a szolgáltatások (0,3%) árai, ezen belül a postai szolgáltatások ára átlagosan 9,2, a szemétszállítás díjtételei 2,9, a helyi tömegközlekedésé 1,0 százalékkal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek körében kismértékű (0,1%) árnövekedés következett be. A ruházati cikkekért átlagosan 3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.

A januári inflációs adat Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investments befektetési igazgatója szerint kedvező üzenet lehet, miután az évkezdésnek kitüntetett súlya van az egész éves infláció szempontjából. Az áremelkedések kétharmada ugyanis jellemzően az év első 3-4 hónapjában következik be, így - amennyiben a következő hónapok sem okoznak csalódást - valamelyest enyhülhetnek az inflációs aggodalmak. A monetáris politika szempontjából különösen jó hír, hogy a piaci szolgáltatások terén továbbra sincs komoly inflációs nyomás, amitől egyébként az idei adócsökkentés és kereslet-élénkülés miatt sokan tartottak.

12 hónap alatt, 2010. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,4 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,2 százalékkal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 16,3 százalékkal, a távfűtésé 7,4 százalékkal nőtt. Szintén átlag felett, 6,2 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,5 százalékkal

Az EU 27 tagországában 2010. decemberben a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009. decemberben - a KSH adatai szerint.