Nem tudják leengedni a Balatont a jégzajlás miatt

Vágólapra másolva!
A Balaton magas vízállása miatt folytatni kellene a tó vizének leengedését, a megindult jégzajlás miatt azonban mégis lezárják a Sió-zsilipet. Erre a zsilip építése óta még nem volt példa a vízügyi szakemberek szerint.
Vágólapra másolva!

Elrendelték a Sió-zsilip fokozatos lezárását a balatoni jégzajlás miatt, amire a zsilip 65 éves működése során még nem volt példa - tájékoztatta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője csütörtökön. A Balaton vízállása csütörtökön 111 centiméter volt, ami még mindig meghaladja a szabályozási maximumot, ezért folytatni kellene a vízeresztést, a jégzajlás miatt azonban mégis megkezdődött a zsilip elzárása. Ezt szerdáról csütörtökre virradó éjszaka rendelték el, miután az északi szél által a Sió torkolatába sodort nagy méretű jégtáblák bekerülhetnek az alsó átfolyású acélszerkezetbe, veszélyeztetve a zsiliprendszer épségét.

A Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szerint az extrém időjárásnak köszönhető, hogy az idén télen is folyamatos volt a vízeresztés még a jég alól is, erre korábban nemigen volt példa. Négy évvel ezelőtt ugyan volt már egyszer hasonló helyzet, amikor tavasszal jég alól kezdték el ereszteni a vizet, de akkor a kásás, összetört jég nem veszélyeztette a zsiliprendszert.

A szakember szerint a Sió-zsilip műszaki állapota továbbra is megfelelő, és a fokozatos elzárásával, vagyis az eddigi, másodpercenként 50 köbméter intenzitású vízeresztés pár óránkénti csökkentésével már sikerült elkerülni, hogy a jégtáblák zsilipbe áramoljanak. Csütörtökön dönt arról a vízügyi igazgatóság, hogy szükséges-e a zsilip teljes elzárása a jégzajlás idejére, vagy folytatódhat a vízeresztés.

A tavaszi esőzések miatt várhatóan a tó 110 centiméteres üzemi szabályozási maximumának elérése után is folytatódik a vízeresztés a Balatonból, de csökkentett intenzitással.