Sebességkorlátozással válaszol Spanyolország a benzindrágulásra

benzin, üzemanyag, áremelés, benzinkút, töltőpisztoly,
Vágólapra másolva!
Március 7-től csökkentik a sebességhatárt a spanyol autópályákon, és mérséklik a rövid távú vasúti utazások díjait, hogy ezzel is ellensúlyozzák az üzemanyagok árának növekedését.
Vágólapra másolva!

A növekvő olajárak nyomán különleges üzemanyag-takarékossági intézkedéseket vezet be Spanyolország: mérséklik a sebességhatárt az autópályákon, növelik a biodízel arányát a dízelüzemanyagban, és a vonatjegyek árát is csökkentik. Az intézkedéseket hivatalosan a jövő héten hagyják jóvá, és ideiglenes jelleggel március 7-én lépnek életbe.

A sebességhatár 110 kilométerre csökkentésével az autók üzemanyag-fogyasztását akarják mérsékelni, a vonatjegyeket pedig abban a reményben teszik olcsóbbá, hogy ennek nyomán többen választják majd a vasutat saját járművük helyett. A biodízel minimális arányát 7 százalékra növelik a dízel-üzemanyagban az eddig 5,9 százalékos minimumról.

Bár a spanyol kormányfő-helyettes szerint Spanyolország energiaellátása nincs veszélyben a líbiai helyzet ellenére sem, értékben az országos energiafogyasztás jelentős emelkedését várják az erősen növekvő benzinárak miatt.