2014-re terjedhet el a mobilos pénztárca

Vágólapra másolva!
Pénztárcaként, azonosítóként és lakáskulcsként is fog működni a mobiltelefonok húsz százaléka 2014-re a Juniper Research ipari elemzőcég előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Minden ötödik telefonban benne lesz az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő, NFC(Near Field Communication) szabvány szerint működő rádiós chip három éven belül. A Juniper azzal számol, hogy világszerte háromszázmillióra nő a NFC-képes okostelefonok száma. Az okostelefonokkal együtt terjedő technológia nagyon népszerű az Egyesült Államokban és Angliában, a leggyorsabban pedig Franciaországban növekszik a felhasználói bázis. A francia szolgáltatók már idén is egymillió érintés nélküli fizetést lehetővé tevő készüléket fognak eladni a Juniper várakozása szerint.

A technológia elterjedését segítheti, hogy a Google legutóbbi fejlesztői telefonjába, a Samsunggal közösen kifejlesztett Galaxy S-be is beépítette az NFC chipet. Az androidos fejlesztők a mobil megjelenése óta barátkozhatnak a technológiával, és dolgozhatnak olyan alkalmazásokon, amelyeknek előnyére válhat az érintés nélküli gyors kommunikáció.

Az NFC nem csak fizetésre használható, kisebb adatcsomagok továbbítására is alkalmas. Egyszerűen át lehet vele küldeni a telefonon tárolt névjegyeket, képeket egy másik készülékre, azonosíthatja a felhasználót rádiós leolvasónál, akár kulcs helyett is használható a lakásba való bejutáshoz. A chipes megoldás mellett speciális SIM-kártyával is NFC-képessé lehet tenni a mobilokat, így a régebbi készülékekből is mobil pénztárcát lehet varázsolni.