Óriási anyagkilövellések a telihold mellett - kép

Vágólapra másolva!
Hatalmas elnyúlt alakzatot látnánk fényleni az égen, ha a rádióhulámokat is képes lenne érzékelni a szemünk. Látványos montázs a Centaurus-A galaxis óriási anyagkilövelléseiről.
Vágólapra másolva!

Közel egymillió fényév hosszúságú, és a teleholdnál 200-szor nagyobb területet foglal látszólag az égen a Centaurus-A jelű rádióforrás. Az aktív galaxis centrumából - ahol az anyag egy szuper nagytömegű fekete lyukba spirálozik - óriási anyagkilövellések indulnak ki, két hosszú, rádiósugárzó nyúlványt alkotva.

Forrás: Feain, Cornwell, Ekers, CSIRO/ATNF
Látványos montázs arról, mit látnánk az égen, ha a rádióhullámhosszakra is érzékenyek lennénk. Balra a telehold mutatja a kép méretarányát, jobbra pedig az aktív Centaurus-A jelű galaxis centrumából kiinduló anyagkilövellések rádiósugárzása figyelhető meg. A kép nagyméretű változatának letöltése (Feain, Cornwell, Ekers, CSIRO/ATNF, ATCA, Morganti, ASTRON, Parkes, Junkes, MPIfR, ATCA, Shaun Amy, CSIRO)

A képet az Australian Telescope Compact Array (ATCA) nevű rádióteleszkóp-rendszerrel rögzítették, mintegy ezerórányi megfigyelés során. A távcsövek mögött az égboltot a rádiótartományban rögzített mérések alapján ábrázolták. A képen számos apró pont látható még, amelyek nem csillagok, hanem különféle rádióforrások, többnyire aktív galaxisok.

Ajánlat: