Felére csökkent a táppénz felső határa

Vágólapra másolva!
A május elsején életbe lépő változások közül valószínűleg a táppénz felső határának felére csökkentése érinti a legtöbb embert, de vasárnaptól szabaddá vált a munkavállalás Németországban és Ausztriában, nonstop közlekedik a hatos villamos Budapesten, és tizedével csökkent több mint ötven gyógyszer ára is.
Vágólapra másolva!

A korábbi felére, 10 400 forintról 5200 forintra csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma május 1-től. Az ellátás mértéke havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. A minimálbér kétszerese jelenleg havi bruttó 156 ezer forint, amely nettó 124 301 forintot jelent.

A táppénzhez kapcsolódó változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. A bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők anyagilag így jobban járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni. A kötelező egészségbiztosítási törvényben ugyanakkor változatlan az első limit, vagyis az, hogy két évi biztosítási jogviszony után a táppénz a jövedelem 60 százaléka, míg ennél rövidebb biztosítási idő - illetve kórházi ápolás esetén - 50 százalék.

Szabadon vállalhatnak munkát május elsejétől Ausztriában és Németországban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, köztük a magyarok is. Az Európai Bizottság ennek ellenére nem számít komolyabb munkaerő-áramlásra. Az uniós testület érvelése szerint ugyanis azok a munkavállalók, akik az uniós országokban szerettek volna dolgozni, jórészt már megtették ezt. Az eddigi tapasztalatok és tanulmányok azt mutatják, hogy az esetleges munkaerőmozgás hatása pozitív lesz, azaz segíti a gazdasági növekedést, és csökkenti a jelenlegi munkaerőhiányt egyes ágazatokban.

Május 1-jén lépett életbe a BKV új paraméterkönyve. Vasárnaptól nonstop, éjjelente 15 percenként jár a nagykörúti 6-os villamos. A Combinókat az éjszakai buszokhoz hasonlóan biztonsági őrök ellenőrzik. A módosított menetrend szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló 200E jelzésű autóbusz meghosszabbított üzemidőben jár, a 105-ös busz pedig már nem kerüli meg az Erzsébet teret, így az Andrássy út felé a téren átutazók 4-5 percet takarítanak meg..

Átlagosan tizennégy százalékkal kell kevesebbet fizetni több mint ötven gyógyszerért május elsejétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közelménye szerint. Vannak közöttük vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő, illetve antidepresszáns szerek is.

Május elsejétől a minisztériumokat is új elnevezésű szervezet működteti technikailag. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság helyett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a minisztériumok működtetése mellett kezeli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től átvett vagyont. Emellett kiírja a központosított közbeszerzéseket is. Az új szervezetet a nemzeti fejlesztési miniszter irányítja; a főigazgatót a miniszter nevezi ki, de előtte pályázaton választják ki a vezetőt.