Új vízfertőtlenítő szert fejlesztettek magyar kutatók

Vágólapra másolva!
Az ezüst baktériumölő hatását és a nanotechnológiát kombinálva magyar kutatók egy újgenerációs fertőtlenítőszert fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

Az ezüst baktérium-, gomba-, és vírusölő hatása régóta ismert. A Science Digest magazin 1978 márciusi számának anyaga szerint (a cikk innen ingyenesen letölthető) az ezüst mintegy 650 féle mikroorganizmus elpusztítására képes, rezisztencia kialakulásának veszélye nélkül.

Az ezüst e tulajdonságát igyekszik kihasználni napjaink egyik legkorszerűbb tudománya, a nanotechnológia is. Magyar kutatók egy főleg vízfertőtlenítésre alkalmas szert fejlesztettek ki ezüst nanorészecskék felhasználásával. A Nanosept Aqua nevű fertőtlenítőszer többek közt az ivóvíztisztításban, de nagyobb víztestek és vízzel érintkező felületek, például úszómedencék fertőtlenítésére is használható.

A fertőtlenítőszer összetétele

A Nanosept Aquában lévő egyik összetevő (az úgynevezett nemionos felületaktív anyag) a tisztításért, a hidrogén-peroxid pedig a hatékony és azonnali fertőtlenítő hatásért felelős, amelyet a száradás után visszamaradó ezüst nanorészecskék időben kitolnak és tartóssá tesznek.

Nanobakt
Nanoezüst-részecskék elektronmikroszkópos képe

A Nanobakt Kft. által létrehozott szer kifejlesztésében részt vett dr. Kukovecz Ákos, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszékének docense, aki elmondta, hogy a szabályozott méretű ezüstrészecskéket úgynevezett szonokémiai eljárással állítják elő, nagy energiájú ultrahangkezelés alkalmazásával. A fejlesztés során számos problémára kellett megoldást találniuk. Meg kellett akadályozni például, hogy a kolloidban oxidálódjanak vagy kicsapódjanak (aggregálódjanak) az ezüst nanorészecskék, mert így a szer hatástalanná válna, és meg kellett határozni az optimális ezüstkolloid/hidrogén-peroxid arányt is.

A fertőtlenítőszer hatásmechanizmusa

Az ezüst nanorészecskék antimikrobiális hatása a kis méretükből adódó megnövekedett aktivitásuknak tulajdonítható. Az 50 nm alatti átmérőjű ezüstrészecskék méretükből adódóan könnyen hozzáférnek a mikroorganizmusokhoz, találkozásuk során az ezüst nanorészecskék reakcióba lépnek a sejtfalat alkotó vegyületekkel és ennek következtében a részecske felületéről ezüstionok válnak le.

A sejtfal építőelemei átalakulnak a kémiai reakció során, ezzel megsérül a baktérium külső védelmi rendszere. Így az ezüstionok könnyen bejutnak a baktérium belsejébe, ahol hozzákötődnek a létfontosságú enzimekhez, amelyek eredetileg a mikroorganizmus anyagcsere-folyamatainak katalizátoraiként funkcionáltak.

A kórokozó enzimjei e kémiai átalakulás után már nem tudják ellátni funkciójukat, inaktiválódnak, a DNS elveszti replikációs (önmásoló) képességét, végül a mikrobák elpusztulnak. Míg a gyógyszer jellegű antibiotikumoknál számolni kell a baktériumok rezisztenssé válásával, addig az ezüst baktériumölő tulajdonsága mindvégig fennáll, mert a hatásmechanizmusból következik, hogy a baktériumok csak nagyon nehezen tudnának alkalmazkodni hozzá.

A Nanosept Aqua kevésbé veszélyes, mint a klórtartalmú fertőtlenítőszerek

A különböző nátrium-hipoklorit (hipó) tartalmú fertőtlenítőszerek hatóanyagából keletkező klórszármazékok veszélyes anyagok, mérgezők és egészségkárosítók is. A levegőbe jutva irritálják a légzőszerveket, súlyosabb esetben mérgezést is okozhatnak.

A Nanosept Aquában lévő hidrogén-peroxidot a nanoezüst stabilizálja, ezáltal a kis bomlási sebesség mellett koncentrációja a tárolással jelentősen nem változik. Amikor pedig működésbe lép, akkor tisztán oxigénre és vízre bomlik el, így hatásának nincsenek veszélyes melléktermékei. A rendszerben található stabilizált ezüst nanorészecskék jelenlétükkel tartósan tudják kifejteni hatásukat, így a hidrogén-peroxid elbomlása után is folyamatos marad az antimikrobiális hatás. Úgy tűnik, hogy az új fertőtlenítőszer alkalmas még a multirezisztens baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa hatékony elpusztítására is.

Nanobakt
Néhány mikroorgabnizmus, amelyet hatékonyan pusztít a Nanosept Aqua

A nanoezüst tartalmú szerekkel kapcsolatban nemrég látott napvilágot egy német állásfoglalás, amely felfüggesztené a nanoezüst ipari használatát, amíg nem bizonyosodik be, hogy ártalmatlanok az egészségre. Dr. Soós Miklós, a Nanobact konzorcium vezetője elmondta, mint minden fertőtlenítőszernek - így a Nanosept Aquának is - van egészségkárosító hatása, hiszen így fejtik ki mikrobaölő hatásukat. Az engedélyezési vizsgálatok szerint azonban a Nanosept Aqua a kevéssé roncsoló szerek közé tartozik, és a használati utasítást betartva nem okozhat semmilyen egészségkárosodást.

Hol használható?

A Nanosept Aquát már számos helyen sikeresen alkalmazzák: ivóvíz, használati meleg víz, víztárgyak, vízvezetékek, tartályok, úszómedencék, vízszűrők és uszodavizek fertőtlenítésére, szennyvízkezelésben, ipari víz fertőtlenítésben, továbbá közintézményekben (oktatási, szociális és sportlétesítményekben, kórházakban), háztartásokban (fürdőszoba, konyha, WC fertőtlenítésére), élelmiszeripari üzemekben (lisztéria és szalmonella ellen), humán és állatgyógyászatban, állattenyésztésben felület, illetve állati tápvíz, valamint párásító berendezések fertőtlenítésére. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták tyúktojáson is a szalmonellairtó hatást.