Fű alatt módosítja a Fidesz a gáz- és az áramtörvényt

gáz, palagáz, gázár
Vágólapra másolva!
Közvetlenül a szavazás előtt, az alkotmányügyi bizottság fideszes többségének segítségével nyújtottak be kormánypárti képviselők egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely számos pontban átírná a földgázellátásról és a villamosenergiáról szóló törvényt. Az egyik érintett cégnél kétnapos munkának ígérkezik a változtatások értelmezése, az ellenzéki képviselőknek az átolvasásra is alig lehetett idejük.
Vágólapra másolva!

Zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be hétfő délelőtt a parlament alkotmányügyi bizottsága a képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításáról szóló törvénytervezethez. Az Ágh Péter és Szijjártó Péter képviselők eredeti, három bekezdésből álló önálló indítványát 12 oldallal kiegészítő javaslat a földgázellátásról szóló 2008. évi, a villamos energiáról szóló 2007. évi, valamint az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi törvényt írná át.

Az utolsó pillanatban, egy egészen más témájú törvényjavaslathoz beterjesztett módosító a három jogszabály összesen több mint harminc paragrafusán változtat, a rendelkezések értelmezése ezért még az érintett cégeknek is időbe telik. "Ahogy nézem, nálunk két szakjogász ma és holnap csak ezen fog dolgozni" - mondta az [origo]-nak az iparágban működő egyik nagyvállalat neve elhallgatását kérő munkatársa, miután elküldtük neki a szöveget.

Forrásunk azt is mondta, "nagyon furcsa, hogy ezt így csinálják a képviselők", a cég szakemberei megdöbbentőnek találják, hogy az iparágban senkinek semmi esélye nem volt véleményezni a tervezett változásokat.

A bizottság ülésén az ellenzéki képviselők is kifogásolták, hogy aznap kapnak meg egy ilyen komplex szöveget, amikor a zárószavazást tartják. A javaslat benyújtását a kormánypárti képviselők kérdés és hozzászólás nélkül támogatták. Balsai István, a bizottság elnöke - aki ebben a minőségében a módosító indítványt jegyzi - azt mondta: "nem jó szívvel teszem, de muszáj ezt így beterjeszteni".

A módosító indoklásában részben általánosságok szerepelnek, így a "a szervezett földgázpiac szabályainak pontosítása", illetve "gyakorlati tapasztalatok során szükségessé vált módosítások" a szervezett villamosenergia-piac "prudens működése" érdekében. További indok ugyanakkor "a piaci értékesítésre való felkészülés" biztosítása a fosszilis tüzelőanyaggal villamos energiát hővel kapcsoltan termelő erőművek számára.

A Országgyűlés június 6-ai ülésnapja nem sokkal délután egy óra után kezdődött, Ágh Péter és Szijjártó Péter indítványa a 10. napirendi pontként szerepel az üléstervben. Az eredeti, a képviselők javadalmazásáról szóló javaslatról itt olvashat bővebben.

A kormány elmúlt egyéves jogalkotási gyakorlatában visszatérő jelenség volt, hogy számos nagy horderejű jogszabálytervezetet az illetékes tárcák helyett a kormánypárti képviselők, önálló indítványként nyújtottak be, ezzel megkerülve a minisztériumi törvény-előkészítés esetén kötelező társadalmi egyeztetést. Az utolsó pillanatban benyújtott javaslatok az ellenzéki képviselőket is megfosztják az érdemi reagálás lehetőségétől.