A pedofilügy miatt hazahívta apostoli nunciusát Írországból a Vatikán

Vágólapra másolva!
Visszahívta Írországból apostoli nunciusát a Vatikán, a Szentszék annyit közölt, hogy "konzultációra" hívták haza a követet. A lépésre az után került sor, hogy az ír miniszterelnök élesen bírálta a Vatikánt a pedofilügyben.
Vágólapra másolva!

A Vatikán "konzultációra" hazahívta az apostoli nunciust Írországból, miután az ír miniszterelnök éles bírálatokkal illette a Szentszéket egy pedofilügyben - közölte hétfőn a vatikáni rádió.

Enda Kenny kormányfő július 20-án azzal vádolta meg a katolikus egyházat és különösen a Szentszéket, hogy akadályozta a vizsgálatot, miután napvilágra került egy jelentés 19 papnak 1996 és 2009 között a dél-írországi Cloyne egyházmegyében elkövetett pedofil cselekedeteiről.

Másfél hete írországi jogászok közölték, hogy szerintük a Vatikánt súlyos felelősség terheli, mert a háttérből bátorította a pedofilügyek titokban tartását. Tették mindezt azért, mert attól féltek, hogy ezek az ügyek ártanak a katolikus egyház hírnevének, állították a jogászok. Megállapításaik nyomán az ír külügyminisztériumba rendelték a Vatikán nagykövetét.