Demján: Magyarország az egyik legsebezhetőbb Európában

Vágólapra másolva!
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a Munka törvénykönyvének új tervezetéből ne legyen törvény Magyarországon, mert az szinte minden elemében sérti a dolgozók jogait - mondta Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke egy keddi konferencián. Demján Sándor nagyvállalkozó azt mondta, a görögöket úgyis megmentik, de minket nem fognak, ha bajba kerülünk, ezért reformokra van szükség.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon ellenkező irányba mennek a dolgok, mint máshol. Európában a vezető politikusok, köztük Angela Merkel német kancellár is jelezte a közelmúltban, hogy a 2008-ban elmélyült válság kezelésében fontos szerepe volt a háromoldalú szociális párbeszédnek" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Munkából élnénk című keddi szakszervezeti konferenciát Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette, a kormány nem kezeli partnerként a munkavállalói oldalt.

Gaskó szerint a kormány gyakorlatilag lehetetlenné tette a sztrájkok szervezését a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával, ezzel súlyos csapást mérve a dolgozói érdekképviseletekre és a munkavállalókra. A Munka törvénykönyvének július végén nyilvánosságra került új koncepciójáról azt mondta, az szinte minden elemében sérti a dolgozók jogait, de nem tükrözi a kormány álláspontját. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a dolgozók érdekeit sértő tervezetből ne legyen törvény Magyarországon - jelentette ki Gaskó István.

Gaskó közölte, a Munka törvénykönyvéről szóló konferenciára meghívták Matolcsy György gazdasági minisztert, hogy fejtse ki véleményét a tervezetről, de a miniszter Gaskó szerint levelében azt válaszolta, "nem veszek részt, és helyettest sem küldök". A szakszervezeti vezető hozzáfűzte, hogy a tervezetet készítő munkajogászokat is meghívták a rendezvényre, ám közülük sem jött el senki. Ez Gaskó szerint sokat elárul a kormány egyeztetéshez való hozzáállásáról.

Demjánt csak a versenyszféra érdekli

A munkaadók képviseletében felszólaló Demján Sándor nagyvállalkozó, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke azt mondta, szükség van az érdekegyeztetésre a munkaadók és a munkavállalók között, de "mi a versenyszférában dolgozó szakszervezetekkel akarunk tárgyalni, az állami szférában ezeket a kérdéseket kezelje a kormány".

Az üzletember szerint szükség van egy új Munka törvénykönyvére, mely reálisan és rugalmasan szabályozza a munkavégzést. Demján azt mondta, nem megoldás túlóra miatt megbüntetni azt a családi vállalkozást, amelyben az egyik családtag önszántából 14-15 órát dolgozik, ebből a szempontból is rugalmas szabályokra van szükség. Szerinte a családi vállalkozásoknak tőkét kell biztosítani, emellett pedig állami vállalatokat kell létrehozni, hogy fejlődjön a gazdaság.

"Menedzseruralom van"

"A mostani gazdasági helyzet az utóbbi évek kormányzati hibái miatt alakult ki, már az uniós csatlakozás előtt reformokra lett volna szükség, ezek azonban elmaradtak. Jelenleg Magyarország az egyik legsebezhetőbb Európában. Nem Görögország, a görögöket úgyis megmentik, minket nem fognak" - fogalmazott Demján.

A VOSZ elnöke szerint a sebezhetőség miatt megvan a kockázata a 350-400 forintos euróárfolyamnak, ami a vállalkozásoknak és a háztartásoknak egyaránt súlyos gondot, többek között tömeges elbocsátásokat jelentene, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a vállalkozások boldoguljanak, termeljenek - jelentette ki az üzletember.