Gyorsabb és takarékosabb az új Firefox

Vágólapra másolva!
Gyors és könnyed lesz a Firefox legújabb, ma kiadásra kerülő 7.0-s verziója. A féktelen memóriaéhségéről ismert böngésző takarékosabban fog működni, és kevesebbszer omlik össze.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebbet tuningolnak a Firefoxot fejlesztő programozók a világ legnépszerűbb böngészőjének felületén. A korábbi kiadásokban bizonyított mindentudó címmező, az Awesome Bar megmaradt az új verzióban is, és nem változott a browser felső keretére kitelepülő böngészőfülek kezelése sem.

Nem eszi meg a memóriát a hetes Firefox

A motorháztető alatt azonban komoly fejlesztéseket eszközltek a Firefoxon dolgozó programozók. Féket vetettek a számítógép erőforrásait felhabzsoló böngészőre. Nicholas Nethercote, a böngésző egyik fejlesztője azt írja blogjában, hogy 20-30 százalékkal is kevesebb memóriára van szüksége az új verziónak. Egyes kiemelkedő esetekben pedig akár feleannyi RAM-mal is beéri a böngésző. A kisebb memóriaigény pedig azzal is jár, hogy a böngésző gyorsabban jeleníti meg az oldalakat.

Forrás: [origo]

A Firefox fejlesztői a böngésző 4-es verziójának kiadása után indítottak egy projektet, amelynek csak a memóriaigény csökkentése volt a célja. A mérnökök az új funkciók optimalizálásával, csiszolgatásával töltötték idejüket, így jöhetett létre a takarékos Firefox 7.

Ugyanazok az adatok mindenhol

A több gépet használók kényelmét szolgálja a Firefox 7 átírt szinkronizáló motorja. A korábbi lassú, nyögvenyelősen működő jelszó- és könyvjelzőmásoló szolgáltatás most pillanatok alatt letölti a többi gépünkön elrakott emlékeztetőket. A böngésző telepítése után csak meg kell adni felhasználónevünket, jelszavunkat és szinkronizáló kulcsunkat, és pár szempillantás alatt meg is történik a böngésző testreszabása.

Az új Mozilla Syncnek azonban van még tanulnivalója. Míg a Chrome beépített szinkronmotorja a telepített kiegészítőket is összhangban tartja a felhasználó több számítógépe között, a Firefox csak a könyvjelzőkkel, tárolt jelszavakkal és nyitott tabokkal tud dolgozni.

Egy lépéssel közelebb a HTML5-höz

Végül a fejlesztők gyorsítottak a következő generációs webes szabvány, a HTML5 canvas nevű elemének kezelését is. Ez az összetevő felel részben a böngészőben megjelenő 2D elemek és bitmap képek megjelenítéséért. A fejlesztésnek hála élvezhető sebességgel futhatnak a HTML5-ös játékok a Firefoxban, illetve gyorsabban jelenhetnek meg az egyéb canvasra épített oldalak. Ez a tuning jelenleg nem sok hatással van a hétköznapi netezők életére, azonban nagy lépés a Flash nélküli, minden eszközön kényelmesen megnézhető világháló felé.

Feltűnés nélkül frissül

A Firefox beépített frissítőmotorja segítségével a böngésző egyszeri újraindításával hozzá lehet jutni a legújabb verzióhoz. Aki nem akarja kivárni, hogy a böngészője letöltse az új verziót, az a Mozilla oldaláról a beszerezheti a végleges kiadással teljesen megegyező béta variánst.

A Mozilla Firefox jelenleg hazánk legnépszerűbb böngészője. A hatos verziót a netezők közel 27 százaléka használja, az összes telepített Firefox verzió részesedése pedig megközelíti az 50 százalékot. Az összesített második hely még az Internet Exploreré, de hamarosan megelőzi a Google Chrome browsere.