Háromnapos sztrájkba kezdenek az olasz benzinkutasok

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb adóterhet és a húsz éve nekik járó jövedelemadó-kedvezmény fenntartását követelik az olaszországi benzinkutasok, akik háromnapos sztrájkba kezdenek az ország szinte egész területén, miután kedden nem vezetett eredményre a kormánnyal való tárgyalás.
Vágólapra másolva!

Sztrájkolnak kedd estétől péntek reggelig az olaszországi benzinkút-üzemeltetők, miután nem vezettek eredményre a benzinkutas-szakszervezetek és az illetékes gazdasági fejlesztési minisztérium közötti egyeztetések.

Az autósztrádákon a sztrájk kedd este tíz órakor kezdődik. Szicíliában huszonnégy órával hosszabb lesz a munkabeszüntetés, már hétfőn este elkezdődött. A sztrájk alól kivételt jelent az esőzések miatt természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánított Toszkána és Liguria tartomány, Piemontéban is kizárólag éjszaka tartanak zárva a benzinkutak.

A sztrájk indokait Roberto Di Vincenzo, a benzinkutasokat képviselő szakszervezet főtitkára azzal indokolta, hogy a benzinkutasok sürgetik a piac liberalizációját, alacsonyabb adóterhet és a benzinkutasoknak húsz éve járó jövedelemadó-kedvezmény fenntartását követelik. A kormány ezt el akarja törölni évi 21 millió euró többletbevételben reménykedve, annak ellenére, hogy a szektor évi 38 milliárd eurót juttat az államkasszába - hangoztatta Di Vincenzo.

A főtitkár emlékeztetett rá: nem a benzinkutasok emelték a csillagokba az üzemanyag árát. A kőolajpiaci árak emelkedésén túl az olasz kormány az idén egy eurócenttel drágította az üzemanyagot a nemzeti kulturális alap támogatására, négy centtel a észak-afrikai bevándorlás okozta vészhelyzet miatt, és még egy centtel az árvíz sújtotta tartományok megsegítése érdekében.