Bírság és autóelkobzás is járhat a tüzelőolajért

Vágólapra másolva!
A gázolaj árának emelkedése miatt egyre többen hoznak be tüzelőolajat Ausztriából. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteki közleménye szerint autóba tüzelőolajat tölteni jogsértő, függetlenül az energiahordozó vásárlásának helyétől.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban több hírben is szerepelt, hogy Ausztriából nagy mennyiségben hoznak be tüzelőolajat, amivel jóval olcsóbban üzemeltetethető egy dízelautó, mint gázolajjal, amelynek hazai kiskereskedelmi átlagára szerdán új rekordszintre, 433 forintra emelkedett. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteki közleménye szerint autóba tüzelőolajat tölteni jogsértő és "jelentős bírsággal is sújthatják azt, aki így tesz, sőt, elkobozhatják a járművet is".

A gázolajtól bizonyos tulajdonságaiban eltérő, és pirosra színezett tüzelőolaj folyékony tüzelőanyagnak minősül, és a MÁSZ szerint sem a gépkocsi tankjában, sem kannában nem hozható be Magyarországra, ellentétben a folyékony üzemanyagnak minősülő gázolajjal. Az osztrák jogszabályok ugyancsak tiltják a tüzelőolaj üzemanyagtartályba töltését, és ott is büntetnek, ha egy autó tankjában tüzelőolajat találnak. A gázolajat nem színezik, a tüzelőolajba viszont annyi színezőanyagot kell az előírások szerint bekeverni, hogy gázolaj többszöri rátankolása után is kimutatható legyen.

Magyarországon 1996 óta nem árusítanak tüzelőolajat a kutakon. Ezt a korábbi lehetőséget azért szüntette meg a jogalkotó, mert az adózatlan tüzelőolajat adózott gázolajként használó autósok milliárdos károkat okoztak a költségvetésnek.