Levélbombás támadásban sérült meg egy olasz adóhivatalnok

Vágólapra másolva!
Megsebesült az olasz adóhivatal behajtással foglalkozó ügynökségének igazgatója pénteken, amikor munkahelyén felrobbant a neki szánt levélbomba. A támadást ugyanaz az olasz anarchista szervezet, az FAI vállalta magára, amely két nappal korábban Frankfurtba, a Deutsche Bank elnök-vezérigazgatójnak küldött bombát - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A pénteki támadásban Marco Cuccagna elvesztette egyik ujjának egy darabját, és a szeméből üvesgszilánkokat távolítottak el az orvosok, de a látása megmaradt, és az élete nem került veszélybe.

A sárga, bélelt borítékben érkező bombához mellékelt levélből lehet tudni, hogy az akció mögött az FAI áll. A csoport szerdán Josef Ackermann-nak, a Deutsche bank vezetőjének küldött bombát, de azt idejében felfedezték. Az ahhoz mellékelt üzenetben az anarchisták összesen három robbantást ígértek "bankok, bankárok és más vérszívók" ellen. Ugyanők vállalták a felelősséget az egy évvel korábbi, Svájc és Chile római nagykövetsége elleni két embert megsebesítő támadásokért, majd a három napra rá meghiúsult akcióért.

Mario Monti olasz miniszterelnök közleményben állt ki "az állam működéséhez elengedhetetlenül szükséges feladatot végző" Cuccagna mellett. Róma polgámestere, Gianni Alemanno "ördögi, aljas" tettnek nevezte a robbantást.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalának tudósítás szerint az olasz adóhivatal behajtási ügynöksége, az Equitalia nagyon népszerűtlen lett az utóbbi időben az adófizetési fegyelemmel hagyományosan rosszul álló Olaszországban. Gyakran bírálták amiatt, hogy indokolatlanul vegzálja az adózókat.