Oroszország Európával és a NASA-val készítene holdbázist

hold, holdbázis
Vágólapra másolva!
Az Orosz Űrügynökség az európai és az amerikai űrügynökséggel is egyeztet egy holdbázis megépítéséről - írta az orosz Rija Novoszty újság január 19-én.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Popovkin, az Orosz Űrügynökség vezetője szerint a tartós emberi jelenlét a Holdon megoldható, és az számos előnnyel jár. Ezek között említette a sarki kráterek vízjégkészletét és a technológiai előrelépést, amelyet egy emberes holdbázis megvalósítása jelentene. Mindehhez persze komoly nemzetközi összefogás szükséges, ami nem lenne példátlan, hiszen az orosz, európai és amerikai űrügynökségek a Nemzetközi Űrállomás esetében tartósan együttműködnek.

Az elmúlt években az oroszok nem jeleskedtek a Hold kutatásában, míg amerikai, európai és távol-keleti szondák közül több is meglátogatta azt. A közeljövő orosz tervei között viszont továbbra is szerepel a Hold, Luna-Glob és Luna-Resource néven két űrszondát is küldenének a Holdhoz 2020-ig. A tervezett bázis ideális helyszín lehetne az emberek és robotok közötti kutatási együttműködés tesztelésére, aminek fontos szerepe lesz majd az emberes Mars-expedíció során.

Forrás: Bigelow Aerospace
Makett egy részben felfújható elemekből álló emberes holdbázisról (Bigelow Aerospace)

Az oroszok terve olyan szempontból is érdekes, hogy a NASA nemrég mondta le az emberes visszatérést a Holdra. Ha esetleg mégis megvalósulna az ötlet, az komoly előrelépés lehetne a tervezett emberes Mars-expedíció felé, nemcsak a technológiai fejlesztések, hanem a nemzetközi együttműködés terén is. A szakértők szerint ugyanis a Mars emberes meghódítása olyan nagy erőforrásokat és ráfordítást igényel, hogy nemzetközi összefogás szükséges hozzá.