Matekzseni csimpánzt neveltek Kiotóban

csimpánz, majom, emberszabású, fogságban tartott majom
Vágólapra másolva!
Az embernél is gyorsabban játszik memóriajátékot a Kiotói Egyetem matematikasztárja, az Ayumu nevű csimpánz. Az állat szemvillanásnyi idő alatt jegyzi meg húsz szám helyét a kijelzőn, majd erre visszaemlékezve sorba is rakja őket  - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Szempillantás alatt oldja meg a memóriajátékot Ayumu, a Kiotói Egyetem csimpánzzsenije. A főemlős szeme előtt számok villannak fel egy pillanatra, majd kitakarják őket. Ayumunak az a feladata, hogy a kitakart számokat emelkedő sorrendben érintse meg a kijelzőn. A csimpánznak elég csupán hatvan milliszekundumig néznie a számokat ahhoz, hogy később gond nélkül idézze vissza, melyik négyzet alatt mi rejlik.

A Kiotói Egyemen született és felnevelt Ayumu öt éves korában előzte meg először azt a tudóst, aki az intelligenciatesztjét kitalálta. A jelenleg tizenegy éves állat mostanra annyira profi, hogy az embereknek esélyük sincs vele szemben.

Élvezik a problémamegoldást a majmok

Az egyetem kutatói szerint a memóriajátékok rendkívül hasznosak lehetnek a fogságban tartott főemlősöknek. Ezek az állatok gyakran unatkoznak és gyakran válnak frusztrálttá, stresszessé - nyilatkozta Fay Clark, a londoni Királyi Állatorvosi Egyetem állatjóléti központjának munkatársa. Clark kutatása szerint a fogságban tartott csimpánzoknak szükségük van a szellemi kihívásokra. "A tudósok kulcsfeladata, hogy olyan feladatokat dolgozzanak ki, amelyek relevánsak, motiválóak, és megoldhatóak, ha teljesebbé akarják tenni az állatok életét" - mondta Clark.

Forrás: AFP
Fogságban unatkozni kezdenek a csimpánzok (a képen nem Ayumu látható)

Ayumu napirendje sokban hasonlít egy tizenegy éves gyerekére: alszik, eszik, játszik és tanul. A tanulási időben minden helyesen kitöltött számos feladvány után jutalmat kap. A jutalom azonban nem mindegyik csimpánznál játszik központi szerepet Matsuzawa professzor, a program vezetője szerint. A csimpánzok maguktól mennek a tesztszobában, szeretik a számos feladatot. Nem csak Ayumu bánik zseniálisan a számokkal, több fiatal majom is jobban teljesít az embereknél.

Kommandós majmok is laknak Kiotóban

Ayumu nem az egyetlen szuperintelligens csimpánz a Kiotói Egyetemen. Társai 2010-ben azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy szökést szerveztek az egyetem magasfeszültségű kerítéssel körbevett erdősített kertből. A tizenöt majomból álló különítmény a kerítéstől három méterre ültetett fákat használták katapultnak, így tudtak átrepülni az akadály felett.

Forrás: AFP
Nem a jutalomért, a problémamegoldás öröméért dolgoznak a csimpánzok (képünk illusztráció)

A szabadsággal nem tudtak mit kezdeni a szökevények, az intézmény bejáratánál ténferegtek, amíg a kutatók észre nem vették őket, és mogyoróval vissza nem csalogatták a csapatot a kerítés mögé. A kutatók hihetetlenül intelligensnek értékelték a majmok akcióját. Feltételezésük szerint összeveszhettek a nyolcvan majmomból álló kolónia más tagjaival, ezért adhatták távozásra a fejüket.