Gyorsíttatná a bírósági munkát a fővárosi főügyész

Vágólapra másolva!
Ihász Sándor a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjújában az mondta, hogy több modell is létezik a büntetőügyek elhúzódásának elkerülésére. Az egyik ilyen például, ha a vádelőkészítéskor a nyomozóhatóságnak csak az adatok összegyűjtésére kell koncentrálnia.
Vágólapra másolva!

Az elhúzódó büntetőeljárások gyorsítása érdekében a jogalkotónak meg kellene fontolnia, hogy törvényben határozzák meg, a bíróságoknak mennyi idejük van kitűzni az elsőfokú tárgyalásokat - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Ihász szerint több modell is létezik arra, hogy gátat szabjanak a büntetőügyek elhúzódásának, például ha vádelőkészítéskor a nyomozóhatóságnak nem kellene közokiratilag bizonyítania a cselekményeket, hanem az adatok összegyűjtésére kellene csak koncentrálnia.

A fővárosi főügyész úgy látja, hogy a korrupció, a szervezett bűnözés, valamint a titkos információgyűjtés területén kell erősíteni az általa vezetett szervezet munkáját. A fővárosi főügyészségen folyamatban lévő ügyekről elmondta, hogy a magyar Villamos Műveknél feltárt, visszaélésgyanús tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban hamarosan dönthetnek a vádemelésről. Ugyanakkor a Fenyő-gyilkosság újabb fejleményei nem adtak megbízható információt a felbujtói kör kétséget kizáró azonosítására.