Kendővel fedett arccal, kesztyűben ülte végig tárgyalását Tasnádi Péter

Vágólapra másolva!
A többek között rablással vádolt Tasnádi Péter elfogultsággal vádolta a bíróságot büntetőügyének szerdai tárgyalásán. A vállalkozó ügyvédje szerint Magyarországon nem létezhet olyan történet, ahol Tasnádi a sértett, belőle mindig csak gyanúsított lehet.
Vágólapra másolva!

Perbeszédekkel folytatódott szerdán az önbíráskodással, rablással és személyi szabadság megsértésével vádolt vállalkozó, Tasnádi Péter büntetőügye a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Az ügyész fegyházat kért a visszaeső vádlottra, a védő felmentést, mert a cselekményeknek szerinte Tasnádi nem is annyira az elkövetője, sokkal inkább a sértettje.

Tasnádi szemmel láthatóan rossz idegállapotban érkezett a tárgyalásra. A többórás perbeszédek alatt szinte egyfolytában lehajtott fejjel, arcát tenyerébe temetve, magába roskadva ült, olykor pedig csukott szemmel, fejét csóválta, homlokát ráncolta, kényszeresen mozogni, hintázni kezdett a vádlottak padján. Arcát mindvégig szinte teljesen elfedte egy orvosi kendővel, kezén fehér kesztyű volt, és bilincs. (A PKKB a napokban ismét előzetes letartóztatásba helyezte a vádlottat, a lakhelyelhagyási tilalom megszegése miatt).

Tasnádi a tárgyaláson szóvá tette, hogy a bíróság elfogult vele, ez - mint mondta - abból is látszik, ahogyan beszélnek hozzá, ezért elfogultsági kifogást terjesztett elő. Tuza Péter ügyvéd Tasnádi védelmében azzal kezdte perbeszédét: Magyarországon nem létezhet olyan történet, ahol Tasnádi a sértett, belőle mindig csak gyanúsított, vádlott lehet, holott a vádbeli események valódi sértettje a védence.

A védelem verziója szerint normális, átlagos emberi reakció volt Tasnádi részéről, hogy amikor értesült az üzlettársa rendelkezésére bocsátott 10 millió eltűnéséről, a pénz tudta és rendelkezése nélküli felhasználásáról, ami legalábbis felveti a sikkasztás gyanúját, kérdőre vont, esetleg nem is mindig szalonképes formában. Azonban az ügyvéd szerint a történteket "más se bírta volna cérnával", az állítólagos sértett nem is vette komolyan Tasnádi indulatos kirohanásait, a vádlott pedig úgy vigyázott adósára, "mint a hímes tojásra", hiszen nála volt a pénze. Az ügyvéd szóvá tette azt is, hogy az állítólagos sértettel a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának nyomozói építettek ki a kapcsolatot, és ezzel párhuzamosan lettek az adós vallomásai egyre jobban terhelőek Tasnádira.

A saját üzletében megfenyegetett külföldi esetében a védő emlékeztetett arra, hogy ez az állítólagos sértett az események sodrában "fityiszt" mutatott Tasnádiéknak, mondván, "úgyse fogtok ti pénzt kapni". Ebből is látszik, mennyire veszélytelen volt a vádbeli fenyegetés. Az irodából elrabolt táska kapcsán az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy Tasnádi a saját pénzét szerezte vissza, így rablás nem történhetett, de az ellentmondó vallomások miatt az önbíráskodás sem bizonyítható, mint ahogy az árverésen közrefogott fotós esetében sem áll meg a vádbeli személyi szabadság megsértése, hiszen nem Tasnádiék, hanem az ott kialakult tumultus akadályozta a sértettet a szabad mozgásban. A védő minden vádpontban Tasnádi felmentését indítványozta. A PKKB várhatóan pénteken hirdet elsőfokú ítéletet.

A 62 éves vállalkozó az utóbbi időszakban különböző ügyek miatt mintegy tíz évet töltött büntetés-végrehajtási intézetben, jelenleg is végrehajtásra vár egy több mint hároméves jogerős fegyházbüntetése.