Borozni is lehet a GPS-es bringatúrán

Borozás a GPS-es bringatúrán, kerékpár, túra, balaton, borkóstolás, idegenvezetés
Vágólapra másolva!
A több napos vezetett biciklitúra nagy előnye, hogy nem kell cipelni a csomagunkat, és biztosan megtaláljuk sötétedés előtt a szálláshelyet. Megfelelő szervezéssel még a borkóstolás is belefér, anélkül, hogy megszegnénk a KRESZ szabályait.
Vágólapra másolva!

A kerékpártúrák és aktív utazások szervezésére szakosodott Vinociped-et négy barát alapította 2002-ben. Tapasztalt kerékpáros túrázók, akik helyiként helyi emberek közé viszik el az élményekre vágyó utazókat. Azt vallják, hogy két keréken suhanva könnyebb tömegturistából "bennszülötté" válni, így érdemes lecserélni a napernyőt egy árnyékos erdei ösvényre, a bazári forgatagot pedig egy romantikus tájra. A túrák során a hangsúlyt a szigorú menetrend helyett az élményszerzésre helyezik.

Forrás: Vinociped Kft.
Forrás: Vinociped Kft.

A tematikus túrák között találunk olyan 8 napos programot, ami végigvezet a Balatonon, szerveznek csillagtúrákat és vártúrákat is. A csomagokat és a tekerésben elfáradt résztvevőket autók szállítják. Azt is megoldják, hogy a bringázás és a borkóstolás is beleférjen a programba: a pincészetek felkeresése után már senki nem ül nyeregbe, a szálláshelyre a kísérő autók viszik a résztvevőket.

A vezetett csoportok legkisebb létszáma 8 fő, a legnagyobb pedig 25 fő, ennyi vendég kényelmesen elfér a természetközeli kis panziókban és autentikus családi éttermekben. Az egyénileg teljesített túráikon nincs minimum létszám, akár egyedül is neki lehet vágni a vidéknek.

A túrák többnyire sík és kisebb emelkedőkkel tarkított útvonalakon haladnak, hogy teljesítésük ne okozzon gondot senkinek. A résztvevők naponta átlagosan 15 és 60 kilométer közötti távolságot tesznek meg, ami azt jelenti, hogy a leghosszabb szakasz is kényelmesen teljesíthető mintegy hat óra alatt. (Aki már régen mozgott vagy sportolt, a túra előtt javasoljuk, menjen el biciklizni néhányszor, hogy ne küzdelem, hanem élmény legyen a kirándulás.)

Forrás: Vinociped Kft.
Forrás: Vinociped Kft.

Idegenvezető a zsebben
Bár vannak, akik imádnak eltévedni, a legtöbb túrázó általában szeret biztosra menni, és nem útkeresgéléssel tölteni az időt. A Vinociped a túrákhoz kormányra rögzíthető GPS-t biztosít, a letárolt útvonalak közül mindenki kiválaszthatja a legszimpatikusabbat. Így mindig tudja, merre jár, milyen terepviszonyokra számítson, mit érdemes megnézni, hol lehet megállni enni. A szervezők az útvonalakat az egyedi igényeknek megfelelően át is tudják alakítani, az egyéni túrázókat programjavaslatokkal, étkezési lehetőségek jegyzékével, útvonaltervvel és térképekkel látják el.

Aki nem saját bringával érkezik, választhat a cég 50 darabos, Caprine Voyage, Neuzer Ravenna Acera és az újabb Giant túrakerékpárok közül, a bringákhoz bukósisak, első és hátsó táska, kulacs is jár. Aki kísérő nélküli túrára indul, szerszám- és defektjavító készletet is kap.

A kerékpártúrákra március közepétől egészen szeptember végéig lehet jelentkezni. A túrák Veszprémből, az Olíva Étterem és Panzióból, Balatonfüreden az Anna Grand Hotelből, Badacsonyban a Bon Vino Hotelből indulnak, de igény esetén elviszik a kerékpárokat az ország bármely pontjára. Egy 8 napos, 7 éjszakás egyéni túra kb. 500 euróba kerül 4 csillagos szálláshelyekkel, a vezetett változatért 700 eurót kérnek. A rövidebb kerékpáros programok GPS-szel és útleírással naponta 4000-5000 ezer forintba kerülnek.