Kenuexpedíciók a Velencei-tavon

Velence, kenutúra, Evezős kishajókkal járják be a látogatók a Velencei tó vízi tanösvényeit a velencei-tavi vízi és turisztikai évadnyitón, Gárdony közelében
Vágólapra másolva!
Különleges körülmények között ismerhetjük meg a Velencei-tó állat- és növényvilágát, ha részt veszünk az Agárdról, Gárdonyból és a pákozdi Szúnyog-szigetről induló kenuexpedíciók egyikén. A 4-8 személyes kenukban több különböző tematikájú túrák indulnak, mindegyiket biológus túravezető kíséri, a legrövidebb túra 1,5, a leghosszabb 6 órás.  
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Turcsi Gábor

A Velencei-tavi kenus expedíciók fix időpontokban és előre egyeztetett időpontokban is igénybe vehetők. Az Agárdról, Gárdonyból és Pákozdról induló másfél órás túrák egységesen 800 forintba kerülnek személyenként és a szervezők a hajók mellett mentőmellényt is biztosítanak a résztvevőknek. A túrák szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap indulnak és legalább 8 fő szükséges az induláshoz.

A túrák alatt a résztvevők megismerhetik a tó igazi arcát, megfigyelhetik különös élőlényeit, evezhetnek régi halászcsapásain, valamint a szakvezetőtől sok érdekességet hallhatnak a túra állomásain. A vezetők az egyes állomáshelyeken természetismereti előadásokat tartanak, majd a kenuzás után, a megszerzett ismereteken alapuló, rövid kérdezz-felelek játék keretében a tó élővilágát ábrázoló képeslapokat nyerhetnek a helyesen válaszolók.

Hajnali expedíció és mozgó nádszigetek
Ha az előbbinél egy kicsit nagyobb túrákra vágynánk, előre egyeztetett időpontokban öt különböző tematikájú expedíción vehetünk részt. Az "Ébred a tó" túra különlegessége, hogy napfelkelte előtt 30 perccel indul az agárdi hajóállomás mellől és a hajnali élővilágot követhetjük figyelemmel az út során.

Igazi kuriózum az "Úszólápok nyomában" nevű program, amely Közép-Európa egyik legjelentősebb úszólápos területével ismertet meg bennünket. Ez a túra 3 órás és 1400 forintba kerül személyenként. A leghosszabb kirándulás a tó nyugati medencéjét járja be 6 órán keresztül. A legszebb tisztásokon, halászcsapásokon vezet végig az útvonal és útközben megfigyelhetők a tó legnagyobb mozgó nádszigetei.

Expedíciók GPS-szel
Szakvezető nélkül is útra kelhetünk a Velencei-tavon. A GPS-be betöltött útvonalak végigvezetnek a tanösvényeken, a tó legrejtettebb halászcsapásain, és az útvonalpontok útbaigazítást adnak a területre jellemző növény- és állatvilágról. Ezeken a túrákon bejárhatjuk az alábbi tanösvényeket: Úszóláp tanösvény (DNY-i-medence), Feketevíz tanösvény (ÉNY-i-medence), Káka tanösvény (Középső-medence), Zöldvíz tanösvény (K-i-medence). Érdemes azt is tudni, hogy a kenuk használatához nem kell vízijártassági igazolvány, bárki vezetheti a hajókat.