Gyalog is át lehet kelni a Visztulán

Vágólapra másolva!
Soha nem regisztráltak még ilyen alacsony vízállást Lengyelország legnagyobb folyójánál, mint amit szeptember 9-én mutatott a vízmérce. A mederből az 1944-ben felrobbantott királyi palota márványszobrai kerültek elő. A Liveinfo videója.
Vágólapra másolva!

Varsónál a Visztula vízállása 61 centiméteres volt a vasárnapi mérések szerint, vagyis 7 centiméterrel volt alacsonyabb az 1992-es 68 centiméteres negatív rekordhoz képest. Bár jelenlegi vízállás miatt gyalog is át lehet gázolni a folyón, a hatóságok óva intik ettől az embereket. Hivatalosan 1977 óta rögzítik, mennyi a víz a Visztulában.

Értékes régészeti leletek bukkantak elő a rendkívül alacsony vízállás miatt a mederből, mint például azok a márványszobrok, melyek a 17. században, a lengyel-svéd háború idején végezték a folyó fenekén. A szobrok annak a királyi kastélynak a tartozékai, melyet 1944 októberében rombolt le a német hadsereg számos más műemlékkel együtt. A folyó varsói szakaszán felszínre kerültek a szintén a 2. világháborúban felrobbantott Poniatowski híd pillérei is.