Gyerekek zaklatását ismerte el az ausztrál egyház

Vágólapra másolva!
Egyetlen államban több mint hatszáz esetben volt bizonyítható a papi pedofília. A civilek szerint a valós szám ennek sokszorosa lehet.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál katolikus egyház Victoria államban működő érseksége elismerte, hogy papjai az 1930-as évek óta több mint hatszáz gyereket zaklattak szexuálisan - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna.

Az adatok, melyeket Melbourne érseke, Denis Hart "rettenetesnek és szégyenletesnek" nevezett, egy Victoria állam parlamenti vizsgálóbizottsága számára készült jelentésben szerepelnek. Egyes civil aktivisták szerint azonban a valós számok a tízezerhez közelíthetnek.

A jelentés szerint a zaklatások többsége az 1960-as és 80-as évek között történt. Eddig 620 esetet találtak bizonyítottnak, további 45-öt még vizsgálnak.

Az utóbbi években a katolikus egyházon belüli pedofília ügye nagy figyelmet kapott Ausztráliában. XVI. Benedek pápa 2008-as látogatása során találkozott áldozatokkal, és nyilvánosan bocsánatot kért a papok által elkövetett bűnökért.