Őket hívják, ha ölni kell

Vágólapra másolva!
Liam Neeson deres halántékkal lett akcióhős, Stallone és Schwarzenegger újra robbantgat, Tom Cruise mindig bevetésre kész, és már itt az új generáció is. Összeszedtük a legmenőbb akciósztárokat az évek óta stabilan durvulóktól kezdve a nagy visszatérőkön keresztül az éppen most berobbanókig.
Vágólapra másolva!

A legtökösebbek:

Jason Statham

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Jason Statham a Crank 2-ben

Focizott, huszonéves korában műugróbajnok volt, nem meglepő, hogy a mai napig javarészt kaszkadőr nélkül csinálja meg az akciójeleneteit. Guy Ritchie-nek köszönheti a berobbanását (A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső, Blöff), aztán jött a 2002-es A szállító, és onnantól nincs megállás. Statham nagyjából mindig ugyanazt a szimpatikus keményfiút hozza a filmjeiben (Crank, Banki meló, Halálfutam, A mestergyilkos), de azoknak, akik a nevére mennek be a moziba, valószínűleg épp ez a kiszámíthatóság jön be. Anyagi értelemben nem olyan nagy sztár: a főszereplésével készült filmek közül az USA-ban kizárólag a 2003-as Az olasz meló ugrotta meg a 100 millió dolláros bevételt, de a hosszú karrierhez elég, hogy a filmjei visszafogottan, de stabilan nyereségesek.

* * *

Tom Cruise

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Tom Cruise a Mission: Impossible - Fantom protokoll-ban

Az ötvenedik életévét nyáron betöltött sztár, akinek a '86-os Top Gun volt a nagy áttörése, egész karrierje folyamán váltogatta az akció- és a komolyabb drámai szerepeket. A '96-ban indult Mission: Impossible-széria tavaly jutott el a negyedik részig, és Ethan Hunt ügynök még mindig jól áll Cruise-nak, aki láthatóan egyelőre egyáltalán nem akar lassítani a tempón. Sőt a közeljövőben csakis akciózni látjuk majd: a januárban érkező Jack Reacher-ben (előzetes) a címszereplő brutális exzsarut alakítja, aki az öklével szerez érvényt az igazságnak, az Oblivion című sci-fiben az egész emberiség jövője az ő kezében lesz, a beszédes című All You Need Is Kill-ben pedig egy időhurokba jutott katona, aki újra és újra végigharcolja élete utolsó napját. Ezeket már mind leforgatták, de Cruise nem hagyja abba az öldöklést: a vámpírvadász Van Helsinget játssza legközelebb.

* * *

Matt Damon

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Matt Damon A Bourne-ultimátum-ban

Matt Damont nem akcióhősként ismertük meg, de aztán jött a 2002-es A Bourne-rejtély és két kamerarángatós folytatása, amelyek sokak örömére, mások bánatára vizuálisan teljesen megújították az akciófilm műfaját: rázkódó kézikamera és követhetetlenre vágott verekedési jelenetek nélkül azóta kevés akciófilm készül. A korábban hasonló szerepet még sosem játszó Damon nem volt evidens választás, és több más színészt is megnéztek Jason Bourne szerepére, például Russell Crowe is esélyes volt. Aztán olyan jól kiképezték Damont a filmhez, hogy végül az akciójelenetei jelentős részét kaszkadőr nélkül oldotta meg. A második és harmadik Bourne-film rendezője, Paul Greengrass kedvéért a Zöld zóná-ban Irakban szolgáló katona lett, de alapvetően maradt a drámai szerepeknél. Azért jövőre megint bevetésre készül: Neill Blomkamp Elysium című sci-fijében kénytelen lesz részt venni a kettészakadt emberiség egyesítéséért folytatott harcban.

* * *

Vin Diesel

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Vin Diesel a Halálos iramban: Ötödik sebesség-ben

Diesel színészi karrierje állítólag úgy indult, hogy sráckorában betörtek egy színházba a haverjaival, hogy vandálkodjanak, de szembetalálták magukat az igazgatóval, aki rögtön szerepet ajánlott nekik. A 2000-es évek elején gyors ütemben követték egymást a sikerfilmjei, a Pitch Black (2000), a Halálos iramban (2001) és az XXX (2002). Az előbbi kettő különböző folytatásai azóta is Diesel karrierjének gerincét jelentik, és nagyon úgy tűnik, a közönség még nem unja a dolgot: a tavalyi Halálos iramban: Ötödik sebesség a széria eddigi legsikeresebb darabja lett 630 millió dollárt közelítő világbevétellel. Jövőre a Halálos iram Dominic Torettója és a Pitch Black Riddickje is visszatér, szóval egyelőre marad minden a régiben.

* * *

Daniel Craig

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Daniel Craig a Skyfall-ban

Bár Daniel Craig messze a legjobb James Bond, akit a Föld valaha a hátán hordott, kicsit sajnáljuk, hogy ez a remek drámai színész hosszú évekre beragadt a Bond-franchise-ba, miközben annyi más érdekeset is csinálhatna. Baltával faragott arcával ideális a keményebbre vett 007-es ügynök megformálására, még akkor is, ha az első két film, amit köré csináltak, nem sikerült valami jól. De bízunk Sam Mendes október 26-án érkező Skyfall-jában. Tavaly Craig megpróbálkozott az akciózással a Bond-univerzumon kívül is, de a Cowboyok és űrlények nagyot bukott. Két további Bond-filmre már leszerződött, csak remélni tudjuk, hogy ha lesz folytatása David Fincher A tetovált lány-ának, az is belefér valamikor az idejébe.

* * *

Jeremy Renner

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Jeremy Renner A Bourne hagyaték-ban

Az Oscar-díjas A bombák földjén-től kezdve Renner karrierje gyorsan szárnyalt felfelé: jött Ben Affleck Tolvajok városa című rablós filmje, és vele a második Oscar-jelölés, aztán egy erős mellékszerep a negyedik Mission: Impossible-ben, egy másik A bosszúállók Sólyomszemjeként, és máris A Bourne hagyaték új titkosügynökénél tartunk. A film ugyan nem teljesített olyan jól, mint az azt megelőző A Bourne-ultimátum, de már az is szép eredmény, hogy Matt Damon nélkül is megközelítette a sorozat első és második részének számait. A nem túl ígéretes Boszorkányvadászok-ban Gemma Artertonnal irtja a banyákat januártól, A bosszúállók folytatására viszont 2015-ig várni kell majd. Közben viszont legalább van ideje játszani olyan izgalmasabbnak tűnő filmekben is, mint James Gray Nightingale-je, amelyben Marion Cotillard oldalán bűvészkedik, és David O. Russell FBI-os krimije, ahol Christian Bale-lel és Bradley Cooperrel versengenek majd, hogy melyikük a legcsodálatosabb.

A lelőhetetlenek:

Arnold Schwarzenegger

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Arnold Schwarzenegger a The Expendables 2-ben


A kormányzóskodás miatt nyolc év filmezést kihagyó Schwarzenegger visszatérését örömmel fogadta a közönség, és egyelőre úgy tűnik, senkit sem zavar, hogy az egykori Terminátor betöltötte a hatvanötödik életévét a nyáron. Őt magát főleg nem: a The Expendables-ben vállalt cameo után az idei folytatásban már komolyabb szerepe volt, és bár egy pillanatig úgy tűnt, egykori viszonyának nyilvánosságra kerülése és válása megakasztja újból felívelő karrierjét, végül mégsem ez történt. Jövőre két akciófilmjét is bemutatják: a The Last Stand-ben seriff lesz, aki egy drogkartell vezetőjét akarja elkapni, a The Tomb-ban pedig Sylvester Stallonéval próbálnak majd megszökni egy hiperbiztos börtönből. Azután pedig a Breacher jön, amelyben Schwarzenegger kábítószerügyi nyomozót játszik, akinek a csapatát egyenként levadásszák.

* * *

Sylvester Stallone

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sylvester Stallone a The Expendables-ben


Stallone a '97-es Copland és a 2000-ben megbukott Get Carter után néhány évig nem igazán mutatkozott, de a 2000-es évek második felében elegánsan tért vissza a Rocky Balboá-val és a John Rambó-val. Kiderült, hogy a közönség még mindig vagy már megint kíváncsi rá, és ezt a hatvanhat éves sztár szépen ki is használja. 2010-ben megcsinálta a sikeres The Expendables-t, idén a folytatást (de a rendezést most már átadta Simon Westnek), és a közeljövőre is be van táblázva. A Bullet to the Head-ben bérgyilkos lesz, aki nagymenő rosszfiúk lekapcsolására szövetkezik egy nyomozóval, a The Tomb-ban pedig, mint említettük, Schwarzenegger segítségével tervez szökést egy börtönből. A legfrissebb hírek szerint ezt a Grudge Match követi majd, amelyben Rocky megformálója a Dühöngő bika Jake La Mottájával, azaz Robert De Niróval kerül szembe, amikor két egykori bokszoló visszatér a ringbe egy utolsó meccs kedvéért.

* * *

Mickey Rourke

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Mickey Rourke a Vasember 2-ben

A bokszolóból lett színész a 80-as évekbeli sztárságát (Angyalszív, 9 és 1/2 hét), sikeresen lerombolta összeférhetetlenségével, és gyakorlatilag kiutálták Hollywoodból. A mainstreambe visszatérése a 2005-ös Sin City-vel kezdődött, de igazából Darren Aronofsky 2008-as A pankrátor-a győzte meg a világot arról, hogy Rourke-ban még mindig van szufla. A kiöregedett pankrátor Oscar-jelölést érő megformálása után Hollywoodban megint elkezdtek számolni vele: megkapta a Vasember 2 elektromos ostorral pattogtató gonoszának szerepét, a The Expendables-ben is találtak neki helyet, és szerepelt Tarsem Singh Halhatatlanok-jában is. Egyáltalán nem minden jött be neki a visszatérése óta (Az informátorok, Passion Play, A 13-as), de folyamatosan dolgozik, és a Sin City 2-ben biztos, hogy látni fogjuk megint.

* * *

Liam Neeson

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Liam Neeson az Elrabolva 2-ben

A Schindler listájá-ért Oscarra-jelölt színészt mindig is drámai szerepeivel azonosították, és ezen igazából még az sem változtatott, amikor a Baljós árnyak-ban fénykardot ragadott, aztán a Batman: Kezdődik!-ben kiképezte szuperhőssé Bruce Wayne-t. Ötvenöt évesen viszont eljátszotta az Elrabolva egykori CIA-ügynökét, aki Európa-szerte kergeti lánya elrablóit, és a közönség rákattant az elszánt apára. A 25 millió dollárból készült film nagy meglepetésre csaknem 230 milliót hozott világszerte, így természetesen muszáj volt neki folytatást csinálni, és Neesont megkínálni olyan szerepekkel, mint A szupercsapat Hannibalja, A titánok harca Zeusz-a vagy az Ismeretlen férfi főhőse, aki seperc alatt átmegy megfontolt orvosból akcióhősbe. Következő filmjét is az Ismeretlen férfi rendezőjével, Jaume Collett-Serrával csinálja: a Non-Stop-ban egy repülőgépnyi embert kell majd megmentenie a fedélzeten tartózkodó rosszfiútól.

* * *

Bruce Willis

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Bruce Willis a Looper-ben

Úgy tűnt, hogy a Die Hard-filmek sztárja a 90-es évek végén, nagyjából az Armageddon és A kód neve: Merkúr után elkezdte leépíteni az akcióvonalat, de 2007-ben, tizenkét év után egyszer csak feltámadt a Die Hard-sorozat, és a negyedik rész több mint 380 millió dollárt termelt. Aztán jött a The Expendables meg a Red sikere, és Willis megint pörög: a Looper-ben saját maga elől menekül, a jövőre halasztott G. I. Joe-folytatásban is játszik, és persze a Magyarországon forgatott Die Hard - Drágább, mint az életed-et is megkapjuk februárban. Ezek mellé becsúsznak még olyan B-filmek, mint az idei Az igazság nyomában vagy az egyből DVD-n kiadott Fire with Fire, de a Red 2 sem várat soká magára. A hamarosan forgó American Assassin-ben pedig egy - valószínűleg Chris Hemsworth által megformált - terroristavadász mentora lesz.

Most robbannak:

Chris Hemsworth

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Chris Hemsworth a Bosszúállók-ban

A '83-as születésű, ausztrál Hemswortht a világ a Thor kalapácsos istenségeként ismerte meg. A szerepet az idei Bosszúállók-ban ismét eljátszhatta, és mivel a film világszerte másfél milliárd dollárt termelt, nem sokáig várat magára se a Bosszúállók 2, sem az újabb Thor. A szintén ez évi Hófehér és a vadász ugyan az USA-ban nem robbant nagyot, de világszinten jövedelmező lett, úgyhogy ott is betervezték már a folytatást. Még idén jön a Vörös hajnal-remake, és a daliás Hemsworthre közben mindenki más is lecsapott, aki bírt: Ron Howard Rush-ában James Hunt autóversenyzőt játssza, és megkapta Steven Spielberg Robocalypse című sci-fijének a főszerepét is.

* * *

Liam Hemsworth

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Jennifer Lawrence és Liam Hemsworth Az éhezők viadalá-ban

Chris öccse, a '90-es Liam is ott toporog a bátyja mögött: Az éhezők viadala Gale-jével egyből az A-ligába került, és természetesen a folytatásban is visszatér. Ő vitt egy kis fiatalosságot a The Expendables 2-be, és azóta már több filmet is leforgatott (Love and Honor, Empire State, Paranoia), de ezek inkább drámai szerepek, úgyhogy elképzelhető, hogy az ifjabb Hemsworth kicsit más útra lép, mint a bátyja.

* * *

Chris Evans

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Chris Evans az Amerika kapitány-ban

A '81-es Evans életrajza már meglehetősen jól fest, mégsem tart ott, hogy a nevével el lehetne adni egy filmet. Játszott a Fantasztikus négyes-ben és folytatásában, aztán tavaly ő lett Amerika kapitány, és kb. 370 millió dollárt termelt. A Bosszúállók-ban ismét eljátszotta a szuperhőst, és talán már mondanunk sem kell, hogy mindkét film folytatásában szerepel. Bong Joon-ho jövőre érkező Snowpiercer-ében egyike lesz a befagyott világban túlélni próbáló főhősöknek, de egyelőre olyan film nincs kilátásban, amelyet kifejezetten neki kellene elvinnie a hátán.

* * *

Taylor Kitsch

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Taylor Kitsch a Csatahajó-ban

Sem a főszereplésével készült John Carter, sem a Csatahajó nem robbant nagyot, de ez még nem jelenti, hogy ne válhatna (a szintén '81-es) Kitschből pár éven belül akciósztár. Oliver Stone Vadállatok-jában tisztességgel helytállt, és Peter Berg tálibok által megtámadott tengerészekről szóló Lone Survivor-jában is benne lesz. Állítólag jó esélye van az azonos nevű videojátékon alapuló Need for Speed-film főszerepére is.

* * *

Chris Pine

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Chris Pine a Jack Ryan-ben

A 2009-es Star Trek-nek és jövőre érkező folytatásának Kirk kapitánya csak 2013 végén mérettetik meg igazán, mint önálló akcióhős: karácsonykor érkezik majd a mozikba a Kenneth Branagh által rendezett új Jack Ryan-film, amelyben az addigra 32. életévét betöltő Pine alakítja a CIA-ügynököt, akit korábban már Alec Baldwin, Harrison Ford és Ben Affleck is megformált.

* * *

Henry Cavill

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Henry Cavill a Man of Steel-ben

A Tudorok, a Halhatatlanok és Az igazság nyomában '83-as születésű Henry Cavillje szintén jövőre áll nagy vizsga előtt: ő Superman legújabb megformálója Zack Snyder júniusban érkező Man of Steel-jében. Minden attól függ, a közönség keblére öleli-e a szuperhős legújabb inkarnációját.