Vágólapra másolva!
Bár Sebastian Vettel átvette a vezetést a pontversenyben, Christian Horner szerint a Red Bull továbbra sem a bajnokságra, csak a soron következő futamra koncentrál. Vettelt segítheti a 2010-ben szerzett tapasztalata.

Bár a Koreai Nagydíjon aratott idei negyedik győzelmével Sebastian Vettel a világbajnokság legfőbb várományosává lépett elő, a Red Bull nem változtat a taktikáján, továbbra is teljes erőbedobással készülnek minden futamra. Vettel a legutóbbi három versenyt megnyerte, koreai győzelmével pedig a pontversenyben is megelőzte az eddigi éllovast, Fernando Alonsót. A Red Bull kirobbanó formája ellenére a csapatfőnök, Christian Horner óvatosságra inti a csapatát.

"Még hosszú út vár ránk" - nyilatkozta négy futammal a bajnokság vége előtt. "Jelenleg nem a harmadik világbajnoki címen jár az eszünk. Eddig a koreai hétvégére koncentráltunk, most pedig India következik - egyszerre csak egy versenyre összpontosítunk, és mindegyikből megpróbáljuk kihozni a maximumot."

A Red Bull a koreai kettős győzelemmel óriási lépést tett a konstruktőri bajnoki cím felé, már 77 ponttal előzik meg az egész hétvégén problémákkal küzdő McLarent. Horner azonban még ezt az előnyt sem tartja biztonságosnak, ráadásul az egyéni bajnokságban Vettel csak 6 ponttal előzi meg Alonsót. "A konstruktőri bajnokság szempontjából nagyszerű napunk volt, már tisztességes előnnyel vezetünk, de ez nagyon gyorsan megváltozhat. A versenyzők között pedig csak 6 ponttal vezet Sebastian, hiszen nagy hátrányból indultunk. A hátralévő futamokon pedig még 100 pontot lehet szerezni."

Forrás: Red Bull

A bajnoki cím sorsa most már szinte biztosan Vettel és Alonso között dől el, s bár jelenleg a Red Bull van előnyösebb helyzetben, Horner biztos benne, hogy a Ferrari megnehezíti a dolgukat. Az olaszok javuló formát mutattak Koreában, Alonso felállhatott a dobogóra, Felipe Massa pedig a 4. helyen végzett. "Biztos vagyok benne, hogy a bajnokság csak az utolsó futamon dől majd el, ezért minden hétvégén a lehető legjobb eredményre kell törekednünk" - idézi Hornert az Autosport. "Nagyon fontos, hogy az utolsó négy futamon is megtartsuk a jelenlegi formánkat."

A Red Bull magabiztosságát növeli, hogy a korábban látott változó formát maguk mögött hagyva immár minden pályatípuson ők számítanak a legnagyobb esélyesnek. "A legutóbbi három futamon három különböző pályán nyújtottunk meggyőző teljesítményt: először a szingapúri utcai pályán, majd a gyors kanyarokkal tűzdelt Szuzukában, Koreában pedig egy két ellentétes részből álló pályán" - magyarázta Horner.

A csapatfőnök szerint Vettel élete legjobb formájában vezet, idén ráadásul már a tapasztalata is segítheti a bajnoki címért zajló küzdelemben. 2010-ben az ideihez hasonló szoros versenyben harcolta ki az elsőséget, miután számos technikai hiba miatt hátrányból várhatta az utolsó futamokat. "Egyre érettebb lesz, az utóbbi néhány évben pedig sok tapasztalatot szerzett - szerintem jobban vezet, mint valaha" - mondta Horner a még mindig csak 25 éves németről.

"A 2010-es bajnoki címe felé vezető úton is sok nehézséggel kellett megbirkóznia, és az akkor szerzett tapasztalatok miatt most kedvező helyzetben lehet. Az idei győzelmet azonban még egyikünk sem veheti biztosra."