Vágólapra másolva!
Fernando Alonsónak és Felipe Massának a győzelemmel ért fel az austini harmadik-negyedik hely a rosszul sikerült időmérő után. Alonso büszke a csapatára, amiért mesterségesen hátrébb soroltatták a csapattársát azért, hogy ő a tiszta oldalról indulhasson. Massa úgy véli, enélkül le tudta volna győzni a spanyolt.

Fernando Alonso hátránya 10-ről 13 pontra nőtt Sebastian Vettellel szemben az USA Nagydíj után, de ennél sokkal nagyobb is lehetne. Míg a versenyen csak egy hellyel ért be a Red Bull németje mögött, az időmérőn még nyolc hely választotta el őket egymástól. Romain Grosjean rajtbüntetése az ő kezére játszott, de a Ferrari ezzel nem elégedett meg, ezért úgy döntöttek, még az elvileg Alonso elől induló Felipe Massának is kicsikarnak egy büntetést. Bár a váltót valójában nem cserélték ki az autójában, a plombát feltörték rajta, és ez a szabályok szerint öthelyes hátrasorolással jár. Ennek köszönhetően Alonso a 8. helyett a 7. helyről, de ami még fontosabb, a pálya tisztábbik oldaláról rajtolhatott.

Amikor a futam után arról kérdezték a csapatfőnök Stefano Domenicalit, hogy ez a húzás szerinte összhangban volt-e a szabályok szellemével, így válaszolt: "Igen, különben nem döntöttünk volna így. Jobban szeretek nem titkolózni, mert egy ilyen lépést leplezhettünk is volna, ha akarjuk. Úgy éreztem, korrektebb, ha az igazat mondjuk. Ez a mi stílusunk, ez az én stílusom."

"Szerintem megértette a döntést" - utalt Massára. "Elmagyaráztam neki az okait. El kell mondanom, hogy ha egy másik csapatfőnök azt állítaná, hogy nem döntöttünk helyesen, hazudna."

A rajtnál Alonso kihasználta a jobban tapadó oldal nyújtotta lehetőséget, és az első kanyarba már negyedikként fordult be. Később profitált Mark Webber kieséséből is, és feljött a harmadik helyre, de az első két helyezett utolérésére nem volt esélye. "Nem volt meg a tempónk, hogy versenyezzünk a Red Bull-lal és a McLarennel, ezért szép ajándék, hogy csak három pontot vesztettem Vettellel szemben" - nyilatkozta a spanyol.

A világbajnoki esélyeiről így beszélt: "Talán ez az esély papíron nem túl nagy, 25 százalék lehet, de belül sokkal többnek érzem. Bármi megtörténhet Interlagosban, már láttuk, hogy milyen fontos a megbízhatóság, nem igaz? Aztán van esély az esőre is, a verseny pedig nagyon kockázatos nedves körülmények között, és nekünk nem lesz vesztenivalónk."

A spanyol is megvédte a csapat döntését Massa váltójával kapcsolatban. "Büszke vagyok rá, különösen azért, mert helyesnek bizonyult."

Forrás: AFP

Massa vasárnap reggel még szomorúan vette tudomásul, hogy a csapat feláldozza a rajtpozícióját Alonso miatt, de a célba érés után már elégedetten nyilatkozott. "Számomra ez az eredmény felér egy kisebb győzelemmel, ez volt a legjobb versenyem a szezonban" - vélte az egyre jobb formában lévő brazil. "Reggel, amikor mondták, hogy öt hellyel hátrébbról indulok, nem repestem az örömtől, de elfogadtam, hogy segítek a csapatnak és a csapatársamnak. Nem hinném, hogy sok versenyző reagált volna így."

"A rajtnál három helyet jöttem előre, aztán kisodródtam, és párat elvesztettem. Onnantól viszont erős volt a tempóm, és végrehajtottam pár előzést a pálya különböző pontjain, egyszer két autón is keresztülhámoztam magam egyszerre" - tette hozzá. "Ma talán Fernando előtt végezhettem volna, de tisztában vagyok a bajnokság állásával, ezért azt teszem, ami jó a Ferrarinak, ahogy az egész pályafutásom során."