Vágólapra másolva!
Nem ő az esélyes, de némi szerencsével még megelőzheti Sebastian Vettelt a szezon utolsó versenyén. A Ferrarinál a saját feladatukra koncentrálnak, azonban a Red Bull sem ígér visszafogott hozzáállást. Ecclestone örül, hogy csak az idényzárón dől el a vb-cím sorsa.

A hétvégén eldől, hogy Sebastian Vettel vagy Fernando Alonso lesz-e háromszoros világbajnok, s így melyikük csatlakozik az eddig öt tagot számláló exkluzív klubhoz. Háromnál több vb-címet pedig csak hárman szereztek az F1 történetében: Juan-Manuel Fangio, Alain Prost és Michael Schumacher. A mérleg nyelve egyelőre Vettel felé billen, hiszen 13 pontos előnnyel várja a brazíliai szezonzárót.

Bernie Ecclestone örül, hogy csak az utolsó versenyen dől el a bajnoki cím sorsa. "Minden szurkoló erre vágyik, és én is" - közölte a német SID hírügynökséggel. A sportág nagyura egyébként a németre fogadna, nem véletlenül: a Red Bull pilótájának elég, ha az első négy hely valamelyikén ér célba. Továbbá akkor is ő lesz a bajnok, ha:

- 5., 6. vagy 7., és Alonso nem nyer
- 8. vagy 9., és Alonso nem végez az első két hely valamelyikén
- 10. vagy nem szerez pontot, és Alonso nem végez az első három hely valamelyikén

Forrás: AFP

Vettel legutóbb hét versennyel ezelőtt, Monzában szorult ki az első négyből, amikor kiesett, és idén összesen négyszer intették le a 4. helynél hátrébb, de ez csak az első tíz futamon történt meg vele. A Red Bullnál ugyanakkor "támadó felfogást" ígérnek Interlagosban. "Olyan hozzáállással vágunk neki a következő versenynek, mint az előző tizenkilencnek. Támadni fogunk, a legjobbat próbáljuk kihozni magunkból, az autóból, a pilótákból, a stratégiából" - jelentette ki Christian Horner csapatfőnök. Az istálló tanácsadója, Helmut Marko hozzátette, az is jól jön a címvédő istállónak, hogy Alonsónak kell több kockázatot vállalnia

A Ferrari spanyoljának mindenképpen dobogóra kell állnia a bajnoki címhez, melyet csak akkor kaparinthat meg, ha:

- nyer, és Vettel legfeljebb 5.
- 2., és Vettel legfeljebb 8.
- 3., és Vettel legfeljebb 10.

Forrás: Farkas Péter [origo]Alonsónak tehát külső segítségre is szüksége lesz a végső győzelemhez. Amiben bízhat, az a Brazíliában gyakran kiszámíthatatlan időjárás, illetve az, hogy a Red Bull autóinak nem túl megbízhatóak. Emiatt Helmut Marko sem nyugodt, a technikai igazgató, Adrian Newey pedig "időzített bombának" nevezte a generátort, amely idén már háromszor ejtette ki a csapat versenyzőit. Austinban még a régi, megbízhatóbbnak hitt változatot vetették be, de Mark Webber autójában az is elromlott, ezért Interlagosban áttérnek az újra. Bár ezt az USA Nagydíjon a Renault többi partnere már gond nélkül használta, a Red Bullnak szerezhet kellemetlen perceket.

A Ferrari vezére elismerte, nem az ő kezükben van a vb-cím sorsa, ezért jobb, ha a számolgatás helyett inkább a tökéletes munkára összpontosítanak. "Nem szabad a legrosszabb forgatókönyvre gondolnunk" - mondta Stefano Domenicali. "Ilyennek kell lennie a hozzáállásunknak. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű, mert (Vettel) kiválóan vezet, és nagyon gyors az autója. Ez azonban nem változtat a mi feladatunkon. A saját munkánkra kell koncentrálnunk, aztán meglátjuk, mi lesz a versenyen."

Négy éve hasonló helyzetől kis híján megcsinálta a fordítást a Ferrari: Felipe Massának nyernie kellett, amit meg is tett, miközben Lewis Hamilton csak a futam utolsó kanyarjában tudott visszakapaszkodni a számára bajnoki címet érő 5. helyre.

A jobb oldali táblázatban a két versenyző között kialakuló végső pontkülönbséget tüntettük fel Vettel (vízszintes) és Alonso (függőleges) brazíliai helyezésének függvényében. A negatív érték és a halványpiros háttér Alonso, a pozitív érték és a világoskék háttér Vettel vb-győzelmét jelenti, a rubrikában szereplő pontkülönbséggel.