Vágólapra másolva!
A spanyol a vereség ellenére nagyon büszke a csapatára, jövőre újra megpróbálkozik a bajnoki cím elhódításával. Massa az érzelmeivel küzdött a Brazil Nagydíj dobogóján.

Fernando Alonso pályafutása során harmadik alkalommal vesztette el a világbajnoki címet az utolsó futamon, ennek ellenére méltósággal viselte a vereséget Brazíliában. A Ferrari Interlagosban jobb versenyt futott, mint a Red Bull, de Alonso második helye sem volt elég a végső győzelemhez - Sebastian Vettel hatodikként ért célba a félig esős futamon, így hárompontos előnnyel ő lett háromszoros világbajnok.

Alonso érthető módon csalódottnak tűnt a dobogón, hiszen a rendkívül fordulatos versenyen többször is közel került a bajnoki címhez. Ennek ellenére mosolyogni is tudott, miközben a Ferrari egész éves munkáját éltette. "Először is nagyon büszke vagyok a csapatomra" - mondta. "Ilyen a sport. Ha az ember szívvel-lélekkel, 100 százalékos erőbedobással csinál valamit, büszkének kell lennie magára és a csapatára. Jövőre újra megpróbáljuk."

"A vb-t nem ma, Brazíliában vesztettük el, hanem korábban" - folytatta. "Akkor vesztettük el, amikor (Romain) Grosjean átrepült a fejem felett Spában, vagy amikor Vettel meglepő módon csak figyelmeztetést kapott a szuzukai időmérő után. Volt néhány olyan helyzet az idény során, amelyek még eszünkbe fogják juttatni ezt a három pontot. Ilyen ez a sport."

Alonso a vereség ellenére úgy érzi, élete legjobb szezonját teljesítette 2012-ben. "Még soha nem éreztem ekkora tiszteletet és szeretetet a paddockban. Most fordult elő először, hogy jelenlegi és korábbi versenyzők, a csapatok és a szurkolók is azt mondták, mi voltunk a legjobbak a bajnokságban. 2013-ban is ugyanilyen erősek leszünk - ennél nehéz lenne erősebbnek lenni. Nagyszerű érzésekkel búcsúzom a 2012-es szezontól, egyértelműen ez volt a legjobb idényem."

A dobogó harmadik fokára Felipe Massa állhatott fel, aki saját bevallása szerint mindig elérzékenyül a hazai szurkolók támogatását látva. Ezúttal sem történt másképp, a brazil a könnyeivel küszködött, miután a 2008-as világbajnoki veresége óta először felállt a brazíliai pódiumra.

"A szezon második részét felkészülésnek tekintem a következőre" - mondta a brazil, aki a kezdeti nehézségek után egyre jobb formát mutatott az idény vége felé. "Ez érzelmileg túlfűtött verseny volt, fantasztikus. Kétségkívül végezhettem volna előrébb is, de alig jutok szóhoz. Most meg elkezdtem sírni..."

A Ferrari a kettős dobogóval megőrizte második helyét a konstruktőrök világbajnokságában, a McLaren 22 ponttal végzett mögöttük.