Vágólapra másolva!
A korán elért sikerek ellenére úgy gondolja, soha nem fog csökkeni a motivációja. Az idei győzelem érdekében kulcsfontosságú volt, hogy figyelmen kívül hagyta a negatív kritikákat.

Sebastian Vettel nem tart attól, hogy a rendkívül fiatalon megszerzett harmadik világbajnoki címe után nehéz lesz motivációt találnia a következő években. A német mindössze 25 évesen lett háromszoros világbajnok - eddig Ayrton Senna számított a legfiatalabbnak, aki Michael Schumacherhez hasonlóan 31 évesen szerezte meg harmadik címét. Vettel azonban elárulta, nem csak a világbajnoki győzelem jelent motivációt számára.

"Természetesen szeretném, ha 2013-ban is ugyanolyan sikeresek lennénk, mint idén és az előző két szezonban" - nyilatkozta a Formula1.com-nak. "Soha nem kellett erőltetnem a motivációmat, ez belülről fakad. Persze most jó érzés ízlelgetni a bajnoki címet, és mindent, ami ezzel jár, de az ember emlékezetében inkább a sikerhez vezető út marad meg: az idegesség, amit az első futam előtt érzünk a rajtrácson, a stressz, amikor a verseny nem a terveink szerint alakul, a dobogók - ezek a pillanatok örökre az emlékezetembe vésődtek."

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Vettel úgy gondolja, a 2012-es siker kulcsát az jelentette, hogy a Red Bull akkor is bízott a végső győzelemben, amikor sokan már leírták őket. "Soha nem vesztettük el a hitünket. Higgyék el, ezt könnyebb kimondani, mint megtenni. Sok 'szakértő' idejekorán tesz megjegyzéseket azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a bajnok, és ki lesz a vesztes. Nem szabad hagynunk, hogy ez befolyásoljon minket, akár pozitív, akár negatív kritikáról van szó. Csak a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, függetlenül attól, hogy mások mit gondolnak."

A német szerint sokan nem értik meg, mennyit értek az idény elején, a kevésbé versenyképes autóval összegyűjtött pontjai. "Minden egyes pont számít. Az idény végén csak három pont döntött az első és második helyről, de ez könnyen kevesebb is lehetett volna. Ennyin múlik, hogy kinek a nevét írják a trófeára."