Így kerüljük el a mérgező citrushéjat

lemon curd, citromkrém
Vágólapra másolva!
Fokozottan ügyeljünk a citrusfélék héjának felhasználásakor - figyelmeztet a Nébih. A hatóság tippeket is ad, hogy hogyan kerülhetjük el a lehetséges mérgezéseket.
Vágólapra másolva!

A távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök (Dél-Európa, Közel-Kelet, Kína stb.) a két-három napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után, szállítás előtt nem kezelnék a felületüket kiszáradást gátló védőréteggel - derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből. A védőréteget pedig minden esetben viasz - mesterséges vagy természetes - alkotja, emellett pedig sokszor gombaölő hatású növényvédő szerekkel (például gombaölő hatású az ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol stb.) is kezelik a citrusfélék héját. (A fenolfélék például lenyelve és belélegezve is mérgezőek, ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak.)

Azt, hogy a gyümölcsön csak viaszréteg van, vagy növényvédő szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón fel kell tüntetni. Sőt, a vásárlóval azt is közölni kell, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan - például, ha a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt nem lemosható. A hatóság ezért azt javasolja, mindenképp tüzetesen vizsgáljuk meg a gyümölcsök csomagolását vagy címkéjét, ha pedig nem egyértelmű a felületkezelésre vonatkozó jelölés, inkább tekintsük emberi fogyasztásra alkalmatlannak a héjat.

A Nébih ugyanakkor azt is közölte, hogy az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél a friss reszelt héj helyett ezeket érdemes használni.