Hatalmas lyuk nyílt a Napon

Vágólapra másolva!
Óriási koronalyuk tátong a Nap felső légkörében, amelyből intenzív napszél áramlik ki. A napanyag a hét végén érheti el a Földet.
Vágólapra másolva!

A NASA napkutató űrszondája, az SDO (Solar Dynamics Observatory) készítette az alábbi felvételt a Napról, január 23-án. Az ultraibolya színképtartományban készült fotón látható sötét terület egy úgynevezett koronalyuk a Nap déli féltekéjén. Mérete a Földének sokszorosa (a Nap átmérője kb. 110 Föld-átmérő).

Forrás: NASA, SDO
A nyilakkal övezett terület a koronalyuk. Hőmérséklete kb. 1 millió fok (K), ami alacsonyabb a környező területekénél. A kép nagyobb változata itt tekinthető meg. Ezen a legfényesebb foltok (pl. 2 óra irányában) napfoltok feletti területek, ahol teljesen zárt a mágneses tér

A koronalyukak mérete és gyakorisága növekszik a napfoltciklus maximuma felé közeledve (ez most 2013-ban várható). Ilyenkor nemcsak a pólusok környékén fordulnak elő, hanem alacsonyabb szélességeken is.

A koronalyukak olyan területek a Nap légkörében, ahol részben felnyílnak a mágneses erővonalak. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű napanyag távozzon az űrbe, töltött részecskék áramlataként - ezt nevezik napszélnek. A koronalyukakból kilépő napszél sebessége 4-500 km/s.

Az aktuális koronalyukból kiáramló napanyag várhatóan a hét végén (január 26-27-én) éri el a Föld pályáját. Hogy eltalálja-e a Földet, az egyelőre kérdéses. Amennyiben igen, sarki fények alakulhatnak ki a magasabb földrajzi szélességeken, de valószínű, hogy kisebb lesz a hatása, mint amikor egy napkitörés miatt kirobbanó napanyag éri el a Földet.

A NASA szerda este (magyar idő szerint 19 órakor) tart sajtótájékoztatót a témában.