Vágólapra másolva!
Bár úgy tűnik, a spanyol maga döntötte el, hogy az első héten nem tesztel, a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szerint nem ő viseli a nadrágot a csapatnál.

Amióta 2010-ben a Ferrarihoz szerződött, Fernando Alonso egyre nagyobb befolyásra tett szert a csapatnál, olyannyira, hogy egyesek szerint már nagyobb hatalma van, mint annak idején Michael Schumachernek, és fontos kérdésekben is rábízzák a döntést. Ezt támasztotta alá, hogy kiderült, az első teszthéten részt sem vesz, inkább Felipe Massa és Pedro de la Rosa fogja elvégezni helyette az új autó bejáratását.

Honfitársát, de la Rosát, akivel annak idején együtt dolgozott a McLarennél, éppen Alonso tanácsára szerződtette le a Ferrari, és a spanyol nem titkolta, hogy Jerezben nincs kedve vezetni. "Decemberben és januárban meglehetősen elfoglalt voltam, még egy héttel ezelőtt is lekötöttek a különféle tevékenységek. Úgyhogy most jó lesz a háttérbe vonulni kicsit, és a felkészülésre koncentrálni, hogy Ausztráliától Brazíliáig száz százalékos legyek" - fejtette ki az új Ferrari F138 bemutatóján, majd hozzátette, hogy "az előszezon első tesztjén úgyis csak általános benyomásokat lehet kapni az autóról, a teljesítménnyel kapcsolatos munkát még nem lehet végezni, tehát szerintem nem maradok le semmiről." Alonso célzott arra is, hogy Jerezben egyébként is nehéz reprezentatív adatokat gyűjteni, mert nem hasonlít a versenynaptár egyik pályájára sem.

Mindebből úgy tűnik, hogy Alonso - aki cserébe három napot kap majd Barcelonában, míg Massa ott csak egyet vezethet - maga osztotta be az idejét, a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo azonban cáfolta, hogy az ő kezében lenne az irányítás. "A döntéseket a Ferrari hozza, nem Alonso" - szögezte le, bár elismerte, hogy a jerezi teszttel kapcsolatban egyetért a versenyzőjével: "Majd csak Barcelonában kezdünk a teljesítményre koncentrálni, Fernando ezért fogja ott megkezdeni a munkát."

Amúgy Alonso riválisa, a címvédő Sebastian Vettel sem tulajdonít nagy jelentőséget az e heti eredményeknek. "Igaz, hogy a tesztelés manapság erősen korlátozott, de Jerezben nincs verseny, ezért nem hiszem, hogy túl sokat veszít, aki nem vezet ott" - mondta. Egyébként a Red Bull-lal is a csapat kevésbé eredményes pilótája, Mark Webber fogja megkezdeni a munkát, bár ő fele-fele arányban osztozik a négy jerezi tesztnapon Vettellel.

A héten a Williamst leszámítva már az összes csapat a 2013-as autóját küldi majd pályára. Az [origo] F1híreken az előszezon összes tesztnapjáról szokás szerint élőben, percről percre tudósítunk.