Heteken belül indul Bajnai társadalmi konzultációja

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt akar egyeztetni Bajnai Gordon munkaadókkal, munkavállalókkal, tudományos intézményekkel, civilekkel a gazdasági elképzeléseiről. Az országjárás hamarosan indul, a részprogramokat pár héten belül nyilvánosságra hozzák.
Vágólapra másolva!

A következő hetekben kezdődik a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Haza és Haladás Alapítvány vitaanyagnak szánt gazdasági programjának egyeztetése a társadalmi szervezetekkel - mondta Bajnai az [origo] kérdésére egy háttérbeszélgetésen. A terv az, hogy munkaadói érdekképviseletekkel, szakszervezetekkel, tudományos műhelyekkel, civil szervezetekkel találkoznak Bajnaiék, a gazdasági keretprogramhoz várják az észrevételeket.

A vázlatos, viszonylag kevés konkrét intézkedést tartalmazó hétfői programismertetést a következő hetekben részterületekre lebontott tervek követik. Bajnaiék bemutatják többek között, hogy mit gondolnak tenni a foglalkoztatáspolitikában, vidékfejlesztéssel, hogyan képzelik az energiahatékonyságot javítani, milyen költségvetési gazdálkodási szabályokban gondolkodnak, ha 2014-ben kormányra kerülnek.

A volt miniszterelnök, megismételve a programismertetéskor elhangzottakat, aláhúzta, hogy közép távú terveket kell készítenie a mindenkori kormánynak, hogy újra fejlődő, felzárkózó pályára állítsa a magyar gazdaságot, ehhez pedig hosszú távú egyezséget kell kötnie a társadalmi partnerekkel. Az intézkedési terveket, adórendszer is ennek rendelik alá.

A személyi jövedelemadóra vonatkozó tervük az, hogy visszahoznák az adójóváírást, ezzel az alacsony képzettségűeknek, alacsony bérűeknek segítenének, 8-10 százalékkal nőne a nettó bérük. Ezzel szemben bevezetnének egy második adókulcsot havi 400 ezer forintos bruttó fizetés felett. Konkrét számot most sem mondott Bajnai, de az elképzelésekből az következtethető ki, hogy valahol 30 százalék körüli lehet ez a második adókulcs. Az szja-átalakítás az exminiszterelnök szerint négymillió dolgozónak kedvezne, és 300 ezer alkalmazott, a legjobban kereső 8-10 százalék veszítene vele.

A másik konkrét tervükről, a sárga lap intézményének bevezetéséről csak annyit árultak el, hogy ha nem kirívó csalást, szabálytalanságot követ el egy vállalkozás, akkor először a hatóságok csak figyelmeztetnék, és nem sokkal később visszamennének ismét ellenőrizni, ha akkor sem találnak rendben mindent, csak akkor büntetnének - szemben a mostani gyakorlattal, amikor sokszor már a legkisebb szabálytalanság esetén is súlyos büntetést mérnek a hatóságok a vállalkozásokra.