Benzinnel locsolták az égő kezet

Vágólapra másolva!
Részletesen mesélt az egyik legnagyobb brazil drogbanda működéséről az egyik drogbáró helyettesének volt felesége. Előfordult, hogy elevenen égették meg az árulókat vagy a tolvajokat.
Vágólapra másolva!

Fabiana Escobar egy riói drogkereskedő felesége volt, aki kipakolt, miután a rendőrség elfogta volt férjét - írta legfrissebb számában a Der Spiegel. A cikk szerint Fabiana egykori férje, Saulo de Sá Silva volt a helyettese Antonio Francisco Bonfim Lopesnek, aki a kezében tartotta a kábítószer-kereskedelmet Rio de Janeiro egyik legnagyobb nyomornegyedében, a Rocinha favelában.

A környéken csak Bibi Perigosaként emlegetett 35 éves nő felügyelte azt az óriási mennyiségű készpénzt (hetente átlagosan átszámítva 270 ezer eurót), amelyet a férje hazahozott, gyakran zsákokban. Jelen volt, amikor a bandatagok automata fegyvereket vásároltak Paraguayból, és többször előfordult, hogy elevenen égettek meg árulókat vagy tolvajokat.

Fabiana azért állt ki a nyilvánosság elé, hogy óva intse a Brazília szegénynegyedeiben élő több ezer fiatal lányt: ne hagyják, hogy megrészegítse őket a drogbárók pénze és hatalma. A nő 17 évesen arról álmodozott, hogy szociális munkásként fog dolgozni, lesz egy kis háza és gyerekei. Két évvel később, levélkézbesítőként dolgozott, majd dealerkedni kezdett. Elkapták, de a szellőzőrácson át megszökött a börtönből.

Hercegnőként élt

Az ekkor már négytagú család - Fabiana, Saulo és két gyerekük - Rocinhában keresett menedéket. A tengerpart és az őserdő között a sziklákon felkapaszkodó, szűk viskókból álló, zegzugos nyomornegyed Antonio Bonfim privát birodalma volt. A fél Riót kokainnal ellátó drogbáró 500 fegyveresnek parancsolt. Miután rendőrök csak ritkán tették be a lábukat Rocinhába, a drogbáró tartotta fenn a rendet. Egy fiúnak, aki ellopott egy ventilátort, büntetésből benzinnel locsolták le a karját, és meggyújtották. Majd azt mímelve, hogy megszánták, adtak neki egy vödröt, hogy oltsa el a lángokat, de a vödörben is benzin volt - meséli Fabiana.

Forrás: AFP/Antoinio Scorza
Rocinha felszabadítása 2011-ben

A kokain alapanyagát Bolíviából és Paraguayból hozták futárok, és egy laborban állították elő a kokaint. A negyedben Fabiana úgy érezhette magát, mint egy hercegnő. Tengerparti házat, autót vett, és arany ékszerekkel, drága ruhákkal halmozta el magát. A Rocinhában tartott partikon magasan a táncolók fölött trónolt, első osztályú éttermekből hozatott langusztát evett, és pezsgőt ivott hozzá.

A többi kábítószer-kereskedő is nagy lábon élt. Amerikából hozatták a legújabb fitneszgépeket, medencét és házimozirendszert építtettek. A főnöknek, Antonio Bonfimnak még privát állatkertje is volt. A helyzetük akkor változott meg, amikor a katonaság 2011 novemberében visszafoglalta a favelát. Állandó rendőrségi őrszobát nyitottak a Rocinha tetején, 80 térfigyelő kamerát szereltek föl, és állandóan 700 rendőr járőrözik a nyomornegyedben.

Nézte a tengert, és sírt

A kormány 40, stratégiai szempontból fontos riói favelát akar felszabadítani 2014 nyaráig, a foci-vb kezdetéig. A Rocinha egykori férjét elfogták, hiába rejtőzött egy hamis diplomatarendszámmal ellátott autó csomagtartójában. A banda szétszéledt, akit nem börtönöztek be, az alámerült egy másik, még nem felszabadított favelában, autótolvajlásból él, vagy törvényes munkát szerzett. Fabiana eleinte még sűrűn látogatta férjét a börtönben, de ma már dühös rá.

"Visszatekintve nem volt ez aranyélet. Egyfolytában menekültünk, hol a rendőrök, hol a rivális bandák elől. Folyton vigyázni kellett" - mondja a nő. Öt testőr őrizte az álmát, mégis minden kis zajra felriadt. Egyszer a tetőn át jutottak ki a házból, miközben a rendőrség átkutatta a szobákat. Saulo sosem hagyhatta el a Rocinhát. "Egyszer láttam, hogy a ház teraszán áll, nézi a tengert, és sír. A part annyira közel volt, és mégis elérhetetlen".