Schönherr Hetényi: az új Munka törvénykönyve "felértékelheti" a last minute utakat

Vágólapra másolva!
Idén januártól a korábbi egy hónap helyett, a munkáltatónak elegendő a szabadság kezdete előtt csupán tizenöt nappal értesítenie a dolgozót, így ennek fényében akár fel is értékelődhetnek a last minute utak - mondták el a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértői. Dr. Gergely Krisztina és dr. Hetényi Kinga felhívták a figyelmet arra is: a húsz év után megújított Mt. 2013-tól hatályos változásainak zöme a szabadságra vonatkozik, amelynek mértéke januártól ugyan nem változik, ám ha a keresőképtelenség az adott naptári évben harminc napnál több, az ezt meghaladó időtartamra nem jár szabadság.
Vágólapra másolva!

Az idén januárban életbe lépő változások a szabadságot, a kiküldetést és a távolléti díjat érintik. A húsz év után megújított Mt. 2013-tól hatályos változásainak zöme a szabadságra vonatkozik. Ennek mértéke januártól ugyan nem változik, ám ha a keresőképtelenség az adott naptári évben harminc napnál több, az ezt meghaladó időtartamra nem jár szabadság.

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértői aláhúzták: a munkáltató a munkavállaló kérésére évente hét munkanapot, legfeljebb két részletben köteles kiadni. Ugyanakkor a szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább összefüggően tizennégy nap legyen, kivéve, ha a felek eltérően állapodnak meg.

Egy hónap helyett csak tizenöt nap

Nagyon fontos változás, hogy januártól a korábbi egy hónap helyett, a munkáltatónak elegendő a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal értesítenie a dolgozót. Ennek fényében akár fel is értékelődhetnek a last minute utak.

Az október 1-jén vagy ezután kezdődött munkaviszonynál a munkáltató a szabadságot az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. Szintén új szabály, hogy ha a felek megegyeznek, akkor a szabadság egyharmad részét a munkavállaló átviheti a következő évre.

Korábban, ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe annál, mint ami őt megillette, a különbözetre kifizetett munkabért köteles volt visszafizetni. Januártól ez a szabály megszűnik - figyelmeztettek a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértői.

Rövidebb kiküldetés

Januártól egy naptári évben összesen legfeljebb 44 munkanapig lehet a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen, vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. (A régi Mt. szerint az átirányítás, kiküldetés és kirendelés együttes időtartama maximum 110 munkanap/naptári év lehetett).

2013-tól ezen időtartamokat lehet munkaórában is számolni; eszerint a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás legfeljebb 352 óra/naptári év lehet.

Változik a távolléti díj számítása

Januártól megszűnik az átlagkereset és változik a távolléti díj számítása is. Az új Mt. szerint például a munkavállalót egyhavi távolléti díj illeti meg akkor, ha a munkaviszonya a munkáltatói felmondás közlésekor legalább 3 éve fennáll - húzták alá a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértői, akik arra is rámutattak: a távolléti díj összege idén januártól csökkeni fog, mert többek között, a rendkívüli munkavégzés ellenértéke nem számít bele a távolléti díjba.