Mi történik a lenyelt rágóval?

mi történik a lenyelt rágóval? Anna-Sofiya Matveeva ukrán képzőművész rágógumikból készült képén dolgozik
Vágólapra másolva!
Egy véletlenül lenyelt rágógumi miatt nem kell azonnal orvoshoz rohanni, de a rágóevésből azért nem érdemes rendszert csinálni: nagyobb mennyiségben a lenyelt rágó igenis okozhat problémát.
Vágólapra másolva!

Csak városi legenda, hogy egy véletlenül lenyelt rágógumi hét évet tölt az emésztőrendszerben, mielőtt a szervezet meg tudna tőle szabadulni. Nem kell tehát kétségbe esni, ha családunk valamelyik tagja véletlenül lenyeli a rágót - oszlatja el a félreértéseket a BBC.

A gumi ellenáll a gyomorsavnak

A rágógumi eredetileg a Közép- és Dél-Amerikában honos Manilkara chicle vagy Manilkara zapota örökzöld fa nedvéből készült, de népszerűségének növekedésével a II. világháború után már nem volt elegendő fából nyerhető alapanyag a kereslet kielégítésére. A rágók alapját így napjainkban más természetes vagy mesterséges polimerek képezik (például a gumibelsők gyártásához is használt butilkaucsuk), amelyhez édesítőszert, ízesítőanyagot, tartósítókat és lágyító anyagokat adnak.

A rágóban található édesítőszerek (például a xilit), az ízesítőanyagok (ilyen például a mentaolaj), a lágyításhoz használt növényi olajok vagy glicerin mindannyian könnyen lebomlanak a szervezetben. A problémát a gumialap jelenti, amely ellenáll mind a gyomorsavnak, mind pedig az emésztőenzimeknek.

Anna-Sofiya Matveeva ukrán képzőművész rágógumikból készült képén dolgozik Forrás: AFP/Alexander Khudotelpy

Elképesztő dolgok a kicsik gyomrában

Bár a rágógumi alapját képező anyag nem tud lebomlani, ez nem jelenti azt, hogy a gyomor egyik rejtett bugyrában maradna „elfelejtve”, vagy valamelyik szervünkre feltapadna. Az emésztetlen anyagok a többi táplálékhoz hasonlóan a belekbe kerülnek, végül a széklettel együtt távoznak. A gyomor is gond nélkül átengedi a 2 centiméternél kisebb átmérőjű idegen testeket, például a rágót vagy az apró érméket.

Egy lenyelt rágó miatt tehát nem kell aggódni, de ha az rendszeresen, nagyobb mennyiségben az emésztőrendszerbe kerül, akkor lehet belőle probléma. Elsősorban gyermekeknél okozhat elzáródást, de ez szerencsére ritkán következik be. Az orvosok azért találkoztak igazán riasztó esetekkel is: egy 1998-as amerikai tanulmány három olyan kisgyermekről (két 4 éves és egy másfél éves) számolt be, akik naponta akár 5-7 rágót is lenyeltek, amelyek a gyomrukban összegyűlve végül csak sebészi úton eltávolítható sokszínű, ragacsos masszává álltak össze. A legkisebb gyermek, egy másfél éves kislány a rágók mellé ráadásul apró pénzérméket is nyelt, így mire a problémát észrevették, a szervezetében egy furcsa szendvicsszerű rágó-érme képződmény alakult ki.