Bizarr lekvárok a kamrában

hülye lekvárok, csilis ribizlidzsem, chili
Vágólapra másolva!
Nem csak fahéjjal vagy rummal, hanem csokoládéval, borral és csilivel és készülhetnek olyan lekvárok, amelyek nem csak kísérletezésnek jók, hanem helyük is van a konyhában. Ötletek különleges, de egyszerűen elkészíthető lekvárokhoz.
Vágólapra másolva!
Csokoládés szederlekvár Forrás: Táfelspicc

Csokoládés lekvár

Kissé bizarrnak hangzik, de egy zserbóba, flódniba például érdekes kisérlet csokoládés lekvárt rakni a sima helyett. Olyan gyümölcsöt válasszanak, amelyhez alapvetően jól illik a csokoládé kesernyés, mély karaktere: ilyen a meggy, a szeder, az áfonya, ribizlik, esetleg a málna vagy az eper. Mindenképpen jó minőségű étcsokoládét használjanak, mivel a gyümölcsíz mellett egyből érződik a rossz minőség dohos, bántóan keserű íze, ami az üvegben csak felerősödik.

Ahhoz, hogy a csokoládé ne ugorjon össze, ne égjen meg és ne egy gyümölcsös csokigombóc legyen a lábas alján, a már csokoládéval kikevert gyümölcsöt nem szabad forralni! Amikor a lekvár már felforrt, leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni, és csak ekkor dobom bele a csokoládédarabokat, majd alaposan elkeverem.

Csokoládés szederlekvár

Receptek, amelyekhez illenek az étcsokoládés lekvárok:

Csilis ribizlidzsem Forrás: Táfelspicc

Csilis lekvár

A csili pár éve betört a hazai cukrásziparba is, már nem meglepő, ha csilis csokoládét, fagylaltot vagy süteményeket látunk. Ezzel nincs is baj, ahogyan a bazsalikomnak vagy a levendulának, úgy a csípős íznek is van helye az édességekben, csak nem szabad, hogy domináljon. A csili lehet annyira gyümölcsös, hogy szinte bármilyen lekvárba kipróbálhassuk: mehet eper, ribizli, őszibarack, füge, málna vagy szilva mellé is.

Óvatosan kell a csilivel bánni, hogy ne egy maró lekvár legyen, hanem a gyümölcsöt kiegészítő csípősség legyen a fűszer. A főzés végén tegyék a gyümölcshöz, és habár a friss zamatosabb, inkább a szárított verziót vagy pelyhet válasszák, így nem találkoznak később kisebb-nagyobb csípős darabokkal. Csilis lekvárt valamilyen hűsítő édességhez kínáljanak, mint például egy panna cotta, de diós süteményekbe, vagy akár húsokkal is párosítható.

Csilis ribizlilekvár

Vörösboros ribizlilekvár Forrás: Táfelspicc

Boros

Nem csak fűszerekkel, hanem borral is ízesíthetik a lekvárokat, itt is a bogyós, erdeigyümölcsök vannak előnyben: piros-, feketeribizli, áfonya, szeder, amelyekhez karakteres, testes vörösbort érdemes választani. Ahogyan a csokoládés lekvárnál is érződik a minőség, úgy a borral készülteknél is olyat használjanak, amit meg is innának. Vagy annál is jobbat. A főzés során az alkohol elpárolog, marad a testes, mély ízű lekvár, amelyet édességekhez és (vad)húsokhoz is adhatnak.

Persze fehérbort is használhatnak, ami inkább visszafogottabb gyümölcsökkel jó páros: barack, alma, birsalma, körte, amelyek mellé egy kevés mézet vagy fűszert (mint például kardamom, koriander, szegbors, fahéj) is adhatnak kiegészítésnek.

Boros ribizlilekvár

További befőzés témájú cikkeink: