Pedofília miatt hívták vissza a pápai nunciust

Vágólapra másolva!
Józef Wesolowskit minden feladata alól felmentették a Vatikánban, a dominikai érsek azóta eltűnt, de mentelmi joga van hazájában.
Vágólapra másolva!

A Vatikán visszahívta a Dominikai Köztársaságba akkreditált pápai nunciusát, mert a helyi média pedofíliával vádolta meg őt, és amíg tart a nyomozás ellene, a Szentszék felmentette minden feladata alól - jelentette be szerdán egy egyházi szóvivő.

A dominikai főügyész később közölte, hogy az ügyben egy különleges ügyészt bíztak meg a Józef Wesolowski érsek elleni nyomozással.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő elmondta, hogy a hat éve a karibi országban szolgálatot tevő Wesolowskit "az utóbbi néhány hétben" hívták vissza, miután az egyház saját vizsgálatot indított ellene pedofília gyanúja miatt. A Reuters szerint magát a pápai nunciust nem lehetett elérni, hogy reagáljon a vádra. Holléte sem ismert.

Ferenc pápa a megválasztása után néhány héttel bejelentette, hogy teljesen fel akarja számolni a papi pedofíliát, és gondoskodni kíván arról, hogy a szexuális visszaélések elkövetőit megbüntessék.

Agripino Collado, a dominikai katolikus egyház egyik tisztségviselője újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy amint a pápa értesült Wesolowski állítólagos visszaéléseiről, a Vatikán azonnal cselekedett. Az érseket az egyház valószínűleg megbünteti, ha bűnösnek találja, a Dominikai Köztársaságban azonban mentelmi joga van, mint nagykövetnek. A Santo Domingó-i ügyész, Yeni Berenice Reynoso szerint azonban Wesolowski ellen a szigetországban kell lefolytatni a vizsgálatot, és felelősségre vonni, ha bűnösnek találják, nem pedig a Vatikánban.