Az édes krumplifánk csodája

krumplifánk
Vágólapra másolva!
Az olajban sült krumplipogácsa nem az a habos, könnyű desszert, amiből csak úgy betolunk három szeletet, majd megfejeljük egy szelet csokoládéval. Tömény, nehéz kalóriabomba, de mit tegyen az ember, ha épp kívánja? Felhívja a mamát.
Vágólapra másolva!

Nagyjából tíz éve nem ettem olyan krumplifánkot, amilyet a mama sütött a napi szappanoperák előtt. Hosszú délutánok voltak ezek Ingallsékkel és a rég elfeledett, majd felbukkanó álnok ikertestvérrel, érzelmes viszályokkal, de szerencsére volt krumplipogácsa, vagyis panka, így az ármányos pillanatok Paulával már meg sem hatottak.

Porcukorral, problem? Forrás: Táfelspicc

A rettentő egyszerű, gyúrt burgonyás kelt tészta forró olajban kisütve valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag belül üreges lesz, ami nem baj, sőt, ennek örülünk, mert ide lehet betölteni a házi baracklekvárt, hogy aztán a fánkba harapva mindent összekenjünk vele. Csodálatos élmény, feltétlenül próbálják ki.

Megpróbáltam elkészíteni, hogy olyan legyen, mint akkor, lyukas és krumplis. Sikerült.

Panka, vagy krumplifánk, vagy krumplipogácsa

Elkészítési idő: nettó 25 perc, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

  • 50 dkg burgonya (olyan, amilyet pürének is használnának)
  • 20-30 dkg liszt (a burgonya nedvességétől függően)
  • 1 ek tejföl
  • 25 g élesztő
  • fél tk só
  • fél tk cukor
  • olaj a sütéshez

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen lehúzom a héját, lehetőleg úgy, hogy a krumpliról lecsepegő forró vízzel ne égessem meg magam kettőnél több helyen, tegyenek így önök is. Még melegen áttöröm, mert ilyenkor könnyebb, és hagyom kihűlni.

A tejfölben elkeverem a cukrot és az élesztőt, a krumplihoz adom, és fokozatosan belegyúrom a lisztet, a legvégén a sót. Könnyű, lágy tésztát kell kapnom, ami nem folyik szét, de tapintásra finom, puha kelttészta-állagúnak kell lennie. Letakarva fél órát hagyom kelni.

Egy magas falú edénybe 3-4 ujjnyi olajat töltök (ez a mennyiség persze edénytől függ), és felforrósítom.

A tésztát félcentisre nyújtom, pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. A forró olajban oldalanként öt percig sütöm, vagy addig, amíg mind a két fele aranybarnára sül.

Forrón porcukorral megszórva, hidegen baracklekvárral töltve ettük, de állítólag köretnek sem rossz. Maradok a lekvárnál.