Rossz döntés volt a kötelező egykézés Kínában

kína népességszabályzás baby boom egy gyermekes törvény
Chinese mothers breast-feed their babies in a flash mob event at a department store in Wuhan city, central Chinas Hubei province, 4 August 2012. A group of mothers staged a breast-feeding flash mob in Hubei Province on Saturday (4 August 2012), calling for more public facilities for them to nurse their infants amid World Breastfeeding Week, which runs until Tuesday. Some 30 mothers appeared at a shopping mall in the provincial capital Wuhan with their children and started breastfeeding in public at around 11 am. Their actions caught the public attention as shopping traffic at the mall reached its height. The women dispersed quietly after a five-minute public display. Zhou Qianyu, a 28-year-old participant in the flash demonstration, said that more family-friendly facilities in China should provide nursing rooms for mothers. The Ministry of Health said that it aims to have half of Chinas mothers breastfeeding before 2020. Now only 30 percent of infants are nursed exclusively by their mothers.
Vágólapra másolva!
Kína egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megszüntesse az egygyermekes törvényt. Kell-e népességrobbanástól tartani?
Vágólapra másolva!

A 20. század közepén Kína a leggyorsabban gyarapodó államok közé tartozott, az 1960-as években a népesség átlagosan 2,5%-kal nőtt. Az 1970-es években ez változásnak indult: egyre később házasodtak a fiatalok, hosszabb szünetet tartottak a szülések között, és kevesebb gyereket is vállaltak. A növekedési ráta így egy évtized alatt 1,16-ra csökkent.

Ennek ellenére a vezetők népességrobbanástól tartottak, mert 1982-re az állampolgárok több mint egyharmada 15 év alatti volt, és mindössze 6,3% volt 60 évnél idősebb. Ezek hatására vezették be az egygyermekes törvényt, amit először 1980-ban alkalmaztak. Több mint harminc évvel a rendelkezés bevezetése után a kínai párok 60 százaléka még mindig a hatálya alá tartozik. Időközben engedményt kaptak a kisebbségek, az egy lánygyermekkel rendelkező vidéki párok és a testvérek nélküli házaspárok is.

Úgy tűnik azonban, hogy az emberi populáció 20. század második felében megfigyelhető példátlan növekedése csak egy rövid fázis volt a történelemben – írja Wang Feng, a Kalifornia Egyetem szociológusa a New Scientist legújabb számában. A tapasztalatok alapján ugyanis a populációkban csökken a születések száma, ha csökken a csecsemőhalandóság.

Szoptató kínai nők egy flashmobon Forrás: AFP/Imaginechina/Jiang Chengzi Wh

Kínában az ezredfordulóra jelentősen csökkent a születési ráta, de a szakemberek szerint nem a törvény miatt. A rendelkezés életbe lépését követő első évtizedben ugyanis a termékenységi ráta nem változott, erre az 1990-es évek gazdasági robbanását követően került sor.

A törvény miatt ugyanakkor jelentősen megugrott az abortuszok száma: az 1981-es 8,69 millióhoz képest 1983-ban 14,37 millió terhességmegszakítást végeztek Kínában, és rengeteg nő döntött a sterilizáció mellett. Kínában jelenleg körülbelül 150 millió egygyermekes család él, és több mint egymillió család maradt utód nélkül az egyetlen gyermek halála után. Eközben elkezdett idősödni a társadalom, a népességnek már 15 százalékát teszik ki a 60 év felettiek (ez körülbelül 200 millió embert jelent).

A mai Kína azonban már teljesen más képet mutat, mint a harminc évvel ezelőtti. 1980-ban a legszegényebb országok közé tartozott, ma viszont a második legnagyobb gazdasággal bír, és az egy főre jutó éves jövedelem körülbelül 9000 dollár. A kínaiak több mint fele már városokban él, és fejlődött az oktatás. Eközben a 25 és 29 év közötti nők 22%-a nem házas, és a 15 év alattiak a népességnek csupán 14%-át teszik ki. A világ többi részéhez hasonlóan a fiatalok nem szeretnének sok gyereket, és akiknek a törvény engedné a két gyermeket, azoknak is csak a 60%-a gondolja úgy, hogy valóban kettőt szeretne.

Mindezek tehát arra mutatnak, hogy elég valószínűtlen, hogy Kína kétgyermekes társadalommá válik, ha megszüntetik a jelenleg érvényben lévő törvényt. Ahogy a bevezetése sem érte el a kívánt hatást, úgy várhatóan a megszűnése sem hoz magával népességrobbanást – mondja Feng.