Keményen megbírságolhatják a figyelmetlen webáruházakat

Vágólapra másolva!
Az e-kereskedelemben vállalkozóknak június 13-áig van idejük módosítani az általános szerződési feltételeket. A határnap után súlyos birságra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A szcénában szinte minden évben módosulnak a szabályok, az ideihez hasonló léptékű változásokra azonban eddig még nem nagyon akadt példa, írja a Stores on Cloud közleményben. A módosítás a mindennapi üzletmenetet is érinti: változnak a szerződéskötés szabályai, a szerződési feltételek, sőt kötelező bővíteni a honlapon feltüntetett adatokat is.

Az online kereskedelem szabályainak sűrű újragondolása nem hazai jelenség, európai szintű előírásokhoz is alkalmazkodni kell. A hangsúlyos fogyasztóvédelem ugyanakkor növelheti az online kereskedelem iránti bizalmat. „A jelenlegi változások ugyan most csak egy egyszeri kötelezettséget jelentenek az online kereskedőknek, de ettől függetlenül is érdemes évente legalább egyszer szakértői segítséget igénybe venni” – véli dr. Koncz Tibor, a Stores On Cloud partnereként jogi átvilágításokkal foglalkozó Koncz Ügyvédi Iroda vezetője.

A szerződési feltételek módosítása azonban most a legsürgősebb változtatás, aki 2014. június 13-áig nem változtat az ÁSZF-en, félmillió forintos, vagy akár az éves árbevétele 5 százalékáig terjedő bírságra számíthat. Teljesen át kell írni a feltételeket, méghozzá a még mindig újnak nevezett Ptk.-ban foglaltak alapján. A fogyasztónak az eddigi 8 nap helyett immár két hét áll a rendelkezésére, hogy minden következmény nélkül visszaküldje a neki nem tetsző árut a kereskedőnek, de érintett kérdés a vételár visszafizetésének határideje, a fuvardíj visszafizetése és a kiszállítási határidők területei is. Egy félig vagy félretájékoztatott vevő kárpótlásul 12 hónapot kap az elállásra: akár egy évvel később is visszaküldheti, amit vett. További szigorítás, hogy az online kereskedőknek megrendeléskor jól láthatóan, egyértelműen fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a fogyasztó megrendelése fizetési kötelezettséget von maga után. Nem elég tehát egyértelművé tenni, hogy a fogyasztó vásárol, külön és jól láthatóan ki kell emelni azt is, hogy ez fizetési kötelezettséggel is jár. Ezzel a webshopoknak újabb helyen kell átalakítaniuk az értékesítési felületüket. Ha nem így jár el, a szerződés semmissé válik, amire természetesen csak a fogyasztó hivatkozhat.

A módosítások egyéb, részletes szabályait a 2001. évi CVIII. törvény, a 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet és a 2013. évi V. törvény, az új Ptk. tartalmazza.