Mikor jogszerű a munkavállalói engedetlenség?

kamion üzemanyag
Vágólapra másolva!
Sokakban merül fel a kérdés: a munkavállaló mindent köteles-e eltűrni, avagy van határ, és amennyiben igen, akkor az hol húzódik? A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a munkavállalói szférában a törvény két esetet különböztet meg. Az egyik, amikor a munkavállalónak egyenesen törvényi kötelessége megtagadni a munkáltató utasítását, a másik pedig, amikor mérlegelheti, hogy teljesíti azt, vagy sem.
Vágólapra másolva!

Aki hosszabb-rövidebb időt eltöltött alkalmazottként, jó eséllyel szembesülhetett már azzal a helyzettel, amikor a munkáltatói utasítás végrehajtásával valamilyen okból nem értett egyet, annak végrehajtását legszívesebben megtagadta volna – fejtette ki elöljáróban dr. Vágány Tamás.

Akadnak olyan szakmák, amelyeket ez a konfliktushelyzet kifejezetten jellemez (például: a tehergépjármű vezetői), mások esetén csak ritkán fordul elő. Sokakban merül fel ilyenkor a kérdés, hogy a munkavállaló mindent köteles-e eltűrni, van-e és hol húzódik a határ?

Két esetet különböztet meg a törvény

A munkavállalói szférában a törvény két esetet különböztet meg – hangsúlyozta a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Az egyik, amikor a munkavállalónak egyenesen törvényi kötelessége megtagadni a munkáltató utasítását, a másik pedig, amikor mérlegelheti, hogy teljesíti azt, vagy sem.

A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné (például: súlyos műszaki hibás járművel történő továbbközlekedés).

Ebben az esetben nincs helye semmilyen mérlegelésnek, tilos az utasításnak engedelmeskedni. Ezt azért fontos tudni, mert ha mégis követjük a jogellenes utasítást, és ebből harmadik személynek kára, hátránya származik, akkor sajnos nem hivatkozhatunk a munkáltatóra, ez nem szünteti meg a felelősséget a balesetért, vagy okozott kárért. Ettől a szabálytól a munkaszerződés semmilyen kikötése nem térhet el.

Forrás: Zirig Árpád Origo

A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését abban az esetben, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik (például: munkaszerződés, kollektív szerződés, jogszabály), vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Erre példa lehet a vezetési- és pihenőidőre vonatkozó szabály megszegése. Ez tehát azon másik eshetőség, amikor eldönthetjük, hogy végrehajtunk-e egy adott utasítást. A munkaszerződés vagy a kollektív szerződés szűkítheti a döntési jogkört, de csak ebben a vonatkozásban.

A munkavégzés helye nem hagyható el

A megtagadás joga ugyanakkor nem jelenti azt, hogy otthagyhatjuk a munkavégzés helyét. Mindkét esetben köteles a munkavállaló továbbra is rendelkezésre állni és a jogszerű utasítást végrehajtani – figyelmeztetett dr. Vágány Tamás.

A munkakörtől eltérő feladat elvégzésére történő utasítás esetén – hacsak nem jár aránytalan sérelemmel – nem áll fenn megtagadási jog, amíg az átirányítás törvényi szabályai nem sérülnek. Kétség esetén javasolt az utasítás írásba foglalását kérni, erre ugyanis a munkavállaló kérésére köteles a munkáltató. Ezzel későbbi viták előzhetők meg az utasítás tartalmára vonatkozóan, különösen, ha annak teljesítése miatt magát a munkáltatót éri kár.