Cameron komoly szigorításokat jelent be

Vágólapra másolva!
A külföldi EU-munkavállalóknak járó szociális juttatások szabályozásának komoly szigorítására jelent be terveket pénteken a brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

David Cameron erről szóló beszédét hetek óta feszült figyelem előzi meg Nagy-Britanniában és az Európai Unió más országaiban egyaránt. Egybehangzó péntek hajnali brit médiaértesülések szerint a konzervatív párti kormányfő pénteken mondja el a szigorítási terveket kifejtő beszédét. Az előzetesen ismertté vált részletek szerint Cameron várhatóan bejelenti, hogy a nagy-britanniai alkalmazásban álló külföldi EU-állampolgárok munkavállalásuk első négy évében nem lennének jogosultak szinte semmiféle bérkiegészítő jóléti juttatásra, például adókedvezményekre vagy szociális célú lakástámogatásra.

Ennek az intézkedésnek a célja gyakorlatilag az, hogy a brit költségvetés ne nyújtson támogatást az EU-társállamokból érkező munkavállalóknak alacsony bérezésű nagy-britanniai állások betöltéséhez.

Fél év "türelmi idő"

Cameron az előzetes értesülések szerint bejelenti azt is, hogy azok az EU-bevándorlók, akik úgy érkeznek Nagy-Britanniába, hogy nincs állásuk, és az érzekésük utáni első hat hónapban nem is találnak munkát, visszatoloncolhatók lennének hazájukba, ha egyébként saját legális forrásokból nem tudják magukat fenntartani.

A külföldi EU-munkavállalók mindemellett többé nem vehetnének fel családi pótlékot Nagy-Britanniában olyan gyerekek után, akik más országokban élnek.