Rengeteg kiadástól védheti meg a sofőröket a mobiljuk

mobil apple autó vezetés gps
Mire jó a sofőrnek a mobil?
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok nem csak a közlekedést, de a parkolást és matricavásárlást is megkönnyítik.
Vágólapra másolva!

Parkolás, útdíjak, megyematricák: ad némi fejtörést az embernek, ha autóval közlekedik Magyarországon. Szinte mindenre van már egy alkalmazás, amely életünket hivatott megkönnyíteni, nem csak a tömegközlekedők, de a sofőr életét is megkönnyíti az okostelefon.

Mire jó a sofőrnek a mobil? Forrás: AFP/Robyn Beck

Bár a vezetés közbeni mobilozást a KRESZ bünteti, azért jó szolgálatot tehet a kütyü, ha azt helyesen használjuk.

Spórolhatunk a helyes útvonallal

A Google által egymilliárd dollárért felvásárolt Waze a közösség erejére támaszkodva segíti a közlekedést és a navigációt: bárki jelezheti, ha dugó van, ha lassú a haladás, baleset történt, vagy csak előre nem jelzett útépítés, terelés van. Pötyögni sem feltétlen muszáj, elég ha a háttérben fut az alkalmazás, és már szolgáltatja is a forgalmi adatok alapján, mint például a sebesség, a pontos útinformációt mindenki másnak. Ennek fényében pedig a legjobb útvonalat kalkulálja ki a célig, és üzemanyagot spórolhatunk meg.

A háttérben fut és a forgalom alapján küldi az adatokat Forrás: Origo

A BKK valós idejű közlekedési információ is bekerültek azóta az alkalmazásba, így Budapest lett a harmadik város Barcelona és Riga után, amely csatlakozott a programhoz és a Waze működését segíti. A Futár percre pontos információi az appot gazdagítják, így ha a felhasználók épp nem is jelentettek egy balesetet vagy terelés, az akkor is látszódni fog a folyamatosan változó, online térképen.

A változás pedig szó szerint értendő, hiszen a wazerek akár az út vonalát is átrajzolhatják, ha az megváltozott, de a térképhibákat is jelenthetik, ahogy a traffipaxokról is "szólhatnak" egymásnak.

Át lehet rajzolni a térképet Forrás: Waze

Az app maga ingyenes, használatához csak mobilinternet szükséges, ez generál némi adatforgalmat utazás közben. Van hozzá 3D-s nézet, újratervezés és a hangos utasításokat is elfogadja. Magyarországon főleg a nagyvárosokban érdemes vele autózni, Budapesten több mint 60 ezren használják aktívan. Hosszabb utakra, vidékre, vagy külföldre inkább a Google térképre érdemes támaszkodni.

Kifigyeli szokásainkat az app

A Waze adataira támaszkodik az Anagog is, amely az anoním adatbázisból merítkezve kifigyeli a sofőrök szokásait: azt, hogy általában mikor indulnak el, milyen útvonalakon közlekednek, mikor mennek haza. Így tudható, hogy reggel mely utcából mikor állnak ki és szabadul fel a helyükön egy parkolóhely.

Szokásaink alapján keres szabad parkolóhelyet Forrás: Anagog

A forgalmi sajátosságok ilyetén ismerete és kielemzése által elég nagy pontossággal képes megmondani az app, hogy hol található szabad parkolóhely. Mivel világszerte több tízmillió autó és sofőr adatait használja fel, könnyebben megjósolja, hol szabadulhat fel nagyobb eséllyel egy hely.

Kiszámítja, hol van szabad hely

A Parkilife ezzel szemben egy bonyolult statisztikai modellt használ a szabad parkolóhely felkutatására. Az app a számítások alapján tereli olyan utcába a sofőrt, ahol nagyobb valószínűséggel meg tud állni, és ott tudja hagyni az autót. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a világ bármely városában használható, hiszen nem támaszkodik már program adatbázisaira, nem fog attól, hogy péládul a Wazet hányan használják.

Virtuális pénztárca az útdíjhoz

Ha pedig megvan a parkolóhely, vesződni sem kell vele, hogy hogyan fizessünk minél gyorsabban. A bonyolult SMS-kódok helyett kínál egyszerű felületet a Simple app, amely múlt héten bővítette szolgáltatásai körét. Immár a parkolást és az útdíj, így az új autópályamatricákat is megvásárolhatjuk az alkalmazáson belül. Előre is rendelhetünk, ha tudjuk mikor lesz rá szükség, illetve a parkolást folyamatosan figyelhetjük, leállíthatjuk, vagy meghosszabbíthatjuk igény szerint.

Parkolást és autópálya-matricát is fizethetünk vele Forrás: Simple

A Simple alkalmazás szolgáltatás- és bankfüggetlen, így bármilyen bankkártyát regisztrálhatunk és onnantól annak terhére történik például egy országos vagy megyei matrica megvétele. A folyamat hasonló a Google és az Apple virtuális pénztárcájához, elég egyszer megadni az adatokat és onnantól minden egyes tranzakciót jelszóval hagyunk jóvá.

Nem kell félteni adatainkat

Nem kötelező bankkártya adatokat sem felvinni, lehetőség van egyenlegfeltöltésre is, ahonnan aztán sorra vonja le a pénzt az app a szolgáltatások után. Félelemre ugyanakkor nincs ok: az app maga nem tárolja a bankkártya-adatokat, az alkalmazásba bevitt adatokat kizárólag biztonságos banki környezetben kezelik.

Nem kell félteni a bankártya-adatokat Forrás: AFP/Justin Sullivan

A tavalyi, egyre sűrűbben előforduló hackertámadások fényében sok felhasználó számára vált fontossá adatainak védelme. Azonban ha esetleg feltörnék Simple-fiókunkat, vagy magához az app szerverére jutnának be, akkor sincs rá esély, hogy a tolvaj a bankkártya-adatokhoz hozzáférjen és azzal online vásároljon.

A vásárlásoknál jelszót is kér az app, amihez limitet is rendelhetünk, így ha csak egy pár száz forintos üdítőt vásárolunk az appal, nem kér külön jelszót, de egy 5 ezer forintos megyei matrica esetén már igen.

Mobilozni tudni kell

A harmadik védelmi pillér a felhasználók racionális alkalmazáshasználata lehet. De mit is jelent ez? Ha felírjuk a mobilba a jelszavunkat, ne csodálkozzunk, ha aztán a tolvaj mindenhez hozzáfér.

"Ahogy a bank is azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy ne írják fel a kártyára a PIN-kódot, ugyan ez igaz az appokra is. Mégis a mai napig a bankkártya-visszaélések nagy többsége a nem megfelelő PIN kód kezeléséből adódik, pl. a kódot az ügyfél felírja a kártyára, vagy elküldi emailben. Meg kell tanítani őket arra, hogy tudják a szolgáltatásokat biztonságosan használni, mégis élvezni annak előnyeit" - magyarázta Nyéki Zsolt, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese.

Fontos a felhasználók tudatos alkalmazáshasználata Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A Simple két új funkcióját egyelőre csak az androidosok és az iPhone-tulajdonosok élvezhetik, de a fejlesztők azt ígérik, még tavasszal megérkezik Windows Phone-ra is. Az app maga ingyenes, csupán internetre van szüksége, hogy a szerverrel kommunikáljon, illetve a tranzakciók jóváhagyásához.

Óriási gombok vezetéshez

Hogy maga a vezetés is biztonságosan és a jogszabályok betartásával történjen, több olyan szoftvert is fejlesztettek, amely felnagyítja és a legfontosabb autós funkciókat elhelyezi az érintőképernyőn hatalmas gombok képében. Ez azért jó, mert így könnyen el tudjuk indítani a navigációt, fogadni a hívásokat, zenét hallgatni vagy a hangutasításokat beüzemelni.

Hatalmas gombokkal tehetjük ki az appokat a kijelzőre Forrás: CW

Androidra ilyen hasznos app a Car Widget vagy a Car Home Ultra, iOS alatt az Awesome Hud és a mindössze két dolláros iCarMode. A Windows Phone 8 frissítéseként érkezett a szoftverbe épített vezető mód, amely automatikusan elindul, ha Bluetoothon keresztül csatlakozik egy másik eszközhöz, például autós headsethez. Hasonló a repülőgépmódhoz, csak nem a hálózatot tilthatjuk le, hanem az értesítéseket, illetve megadhatjuk, hogyan akarunk reagálni a bejövő hívásokra és üzenetekre.