8000 liter tej mehet a csatornába

tej, tehenészet
Somogyszob, 2011. szeptember 15. Tehenek állnak a fejőházban, miközben fejik őket a Somogyszob közelében lévő Nagybaráti pusztán, a Claessens Általános Mezőgazdasági Kft. tehenészetében. A karusszeles fejőházban a tehenek egy forgó zsámolyra állnak, és egy kör alatt történik meg a fejés. A telepen naponta háromszor közel ezer állatot fejnek, amelyek napi átlagban 28-32 liter tejet adnak. Belátható időn belül emelkedhet Magyarországon a nyerstej ára az időjárási hatások, a magas takarmányárak, valamint egy új, olasz érdekeltségű piaci szereplő megjelenése miatt. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
8000 liter tejet zároltak a tejágazati célellenőrzésen. Az akciót az országos főállatorvos rendelte el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján. 
Vágólapra másolva!

Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek, és nyomonkövethetőségi problémák miatt a Nébih KÜI munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági felügyelői elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben (különösen első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés).

Tehenek állnak a fejőházban, miközben fejik őket Forrás: MTI/Varga György

Országszerte 218 élelmiszer-forgalmazó létesítményben vizsgálták a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói tejeket és félkemény sajtokat - összesen több mint 300 tételt. A felügyelők minden esetben vizsgálták a tételek nyomonkövethetőségét és a jelölés megfelelőségét is.

A különféle félkemény sajtokból 65 mintát vettek az ellenőrök növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálatok még folyamatban vannak. 38 tételnél van végleges eredmény, ebből 3 tartalmazott növényi zsírt, amit megfelelően jelöltek is a csomagoláson.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei 17 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél – összesen mintegy 8000 liter mennyiségben – kellett forgalmi korlátozást elrendelni.