Vágólapra másolva!
Az emissziókereskedelem csak ideiglenes megoldás, amely könnyen spekulációra ösztönözheti az embert, és árthat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére tettek és tesznek - jelenti ki Ferenc pápa a csütörtökön, Áldott légy! elnevezéssel bemutatott és a teremtett világ védelméről, valamint a környezetről szóló enciklikájában.
Vágólapra másolva!

Tenni kell az éghajlatváltozás ellen

A La Repubblica című olasz napilap az új enciklikát

ökológiai kiáltványnak nevezte

az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez.

A klímakonferenciára készült

Az egyházfő - aki azt szeretné, ha körlevele részévé válna a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferenciának - azzal a sürgős felhívással fordul a világ vezetőihez, hogy

tegyenek az éghajlatváltozás ellen.

A pápa szellemi környezetszennyezésről is beszélt Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Mostohán bánunk a Földdel

"Még sohasem bántunk olyan rosszul közös otthonunkkal és ártottunk neki annyit, mint az elmúlt két évszázadban" - szögezte le Ferenc pápa az enciklikában, amelynek címe - Laudato si' - Szent Ferenc Naphimnuszának (Laudatio Creaturarum) egyik verssora.

Öngyilkos hajlam

Az egyházfő szerint ha valaki a Föld lakóit kívülről megfigyelné, csodálkozna ezen az - olykor öngyilkos hajlamúnak tűnő - magatartáson. Úgy vélte, hogy

a Föld "mérhetetlen szemétteleppé" változik.

Ghánai szeméttelep Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Emberség és környezetvédelem

Ferenc pápa átfogó társadalmi-ökológiai válságról ejtett szót az enciklikában, kifejtve, hogy a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem és az emberi méltóságáért vívott harc szétválaszthatatlanul összetartozik. A Vatikán feje szerint erre a válságra csupán a "szerves egészet alkotó ökológia" jelentheti a megoldást.

Kilenchetes emberi embrió Forrás: Flickr/Ed Uthman

Ez az egyházfő szerint egyben azt is jelenti: aki a természet megőrzéséért száll síkra, nem foglalhat állást az abortusz vagy az élő emberi embriókon végzett kísérletek mellett.

A környezet védelme nem elsődleges

Ferenc pápa súlyos bírálatokat fogalmazott meg a politikával és a gazdasággal szemben is. "A politika alávetettsége a technológiával és a pénzügyekkel szemben a környezetvédelmi kérdésekről szóló csúcstalálkozók sikertelenségében mutatkozik meg" - hangsúlyozta.

Június elején volt a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport csúcstalálkozója, amelyen a környezetvédelemről is szó esett Forrás: MTI/EPA-DPA/Michael Kappeler

Az év végén Párizsban tervezett klímakonferenciára utalva a római katolikus egyház vezetője megjegyezte, hogy

sürgősen és drasztikusan csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást.

Ennek megvalósulásához szerinte erős, szankcionálási lehetőségekkel bíró nemzetközi intézményekre lenne szükség.

Nagy ár a bankokért

Az enciklika kitér a pénzügyi válságra is, amelyről Ferenc pápa úgy vélte, hogy a világ semmit nem tanult belőle. Az egyházfő szerint a lakosság nagy árat fizetett azért, hogy a bankokat bármi áron meg kellett menteni. Kiemelte, hogy

a politikának nem szabad alávetnie magát a gazdasági érdekeknek.

Hamis euró bankjegyek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Elmagányosodáshoz vezet

Ferenc pápa bírálta a digitális média és a közösségi hálózatok túlzott használatát is, és egyfajta

"szellemi környezetszennyezésnek"

nevezte az adatok puszta felhalmozását. A 78 éves egyházfő leszögezte, hogy a digitális médiatermékek "túlzott kínálata mély és fájdalmas elégedetlenséget okoz az emberek közötti kapcsolatokban vagy káros elmagányosodást".