Drón viszi házhoz az abortuszt

abortusz dron
Vágólapra másolva!
Lengyelországban drónokkal reptetik házhoz az abortusztablettákat, hogy így tiltakozzanak az ország konzervatív születésszabályozási politikája ellen.
Vágólapra másolva!

Frankfurtból repül a lengyelországi Słubicébe szombaton az a drón, amely abortusztablettákat szállít a terhesség-megszakítást 1993 óta komoly szankciókkal sújtó országba.

Német, lengyel és holland nonprofit szervezetek így demonstrálnak a lengyel kormány konzervatív abortuszpolitikája ellen.

Így néz ki az abortuszdrón. Forrás: Women on Waves

Csak ritka esetekben

Lengyelországban a terhesség-megszakítása csak abban az esetben legális, ha

  • a magzat rendellenesség jeleit mutatja,
  • nemi erőszakból fogant,
  • vérfertőző kapcsolat gyümölcse,
  • vagy az anya életét veszélyezteti.

Bár a hivatalos statisztikák szerint tavaly mindössze 744 abortuszt hajtottak végre az országban, a szervezetek szerint

az illegális beavatkozások száma 48 ezer felett lehet.

Mivel az ország törvényei szerint az illegális abortuszon átesett nők nem vonhatók felelősségre, ezért a szervezetek a drónnal célba juttatott abortusztablettával segítenék a bajba jutottakat.

A szóban forgó gyógyszer 2005 óra szerepel a WHO alapegészségügyi ellátáshoz tartozó készítményeinek listáján, Lengyelországban azonban még ma sem ismerik el.

Nem veszélyes otthon bevenni

A drónnal célba juttatott tabletták a nőjogi szervezet szerint otthon is bevehetők, nem szükséges hozzájuk orvosi felügyelet. 9 hetes terhességig a szer úgy hat, mint egy spontán vetélés: a magzat távozik a szervezetből, méghozzá műtét nélkül.